У Польші почав роботу перший у світі водневий пасажирський потяг / Все новости / Главная

Перший у світі пасажирський потяг на водневих паливних елементах Coradia iLint виробництва Alstom дебютував на випробувальному треку Інституту залізниць у польському місті Жмігруд поблизу Вроцлава. Щоб розкрити увесь потенціал Coradia iLint для транспортної галузі Польщі, спеціалісти Alstom упродовж двох днів презентували потяг місцевим регіональним операторам, урядовцям, а також провідним ЗМІ. Презентація стартувала після оголошення Національного плану відновлення Польщі, що містить положення про введення в експлуатацію 30 потягів із низьким рівнем викидів для польських регіональних операторів до 2026 року.

Coradia iLint – це перший і єдиний у світі пасажирський потяг в експлуатації, що працює на водневих паливних елементах. Повністю беземісійний і тихий, він виділяє лише водяну пару та конденсат. Характеризується низкою інновацій, включно з чистим перетворенням та збереженням енергії, а також ефективною системою постачання, поєднаною з інтелектуальним управлінням енергією. Він спеціально розроблений для використання на неелектрифікованих лініях, щоб забезпечити беземісійну та безперебійну роботу рухомого складу.

«Потяги Coradia iLint дають можливість суттєво зменшити викиди CO2 і декарбонізувати залізничний транспорт. Coradia iLint є точною копією бестселера продажів -  Coradia Lint. Різниця лише у тяговій системі – дизельна замінена паливними елементами, що гарантує відсутність викидів», – зазначив Славомір Налевайка, керуючий директор Alstom у Польщі, Україні та Прибалтиці.

Мобільність без компромісів

Перший у світі водневий потяг був створений Alstom у місті Зальцгіттер, Німеччина, при цьому кузови були виготовлені на заводі Alstom Konstal у польському місті Катовіце. Coradia iLint створено на базі перевіреного часом дизельного потяга сімейства Coradia Lint. Заміна дизельної тяги системою водневих паливних елементів забезпечує повністю беземісійну роботу потягів, у відповідності до характеристик звичайних дизельних потягів з розподіленою тягою Coradia Lint. Відтак ці потяги можуть курсувати згідно з тим самим графіком руху, що і дизельні. Так само їхня пасажиромісткість становить до 300 осіб, а пробіг складає 1000 кілометрів.

Водневі потяги для неелектрифікованих маршрутів

Водневий потяг Coradia iLint спеціально розроблений для використання на неелектрифікованих маршрутах. У Європейському Союзі майже половина (46%) залізниць неелектрифікована, що залишає лініям використання дизельного палива або альтернативного варіанту – наприклад, водню. Coradia iLint використовує наявну інфраструктуру без необхідності інвестувати у електрифікацію, що надважливо для малодіяльних ліній. iLint забезпечує беземісійну та безперебійну роботу рухомого складу, водночас зберігаючи високий рівень продуктивності. До того ж важко переоцінити його внесок у збереження навколишнього середовища: заміна одного дизельного регіонального потяга на водневий призведе до зменшення обсягу річних викидів CO2 у еквіваленті викидів 400 автомобілів.

Водень підкорює рейки

Наразі триває процес постачання 41 водневого потяга до Німеччини з метою заміни наявного дизельного парку. Такі потяги будуть курсувати в країні в регулярному сполученні вже з 2022 року.

В Італії Alstom поставить 6 потягів на водневих паливних елементах з можливістю поставки ще 8 одиниць для Ferrovie Nord Milano, основної транспортної групи в італійському регіоні Ломбардія.

Французький SNCF Voyageurs замовив 12 водневих потягів Alstom Regiolis.

Також Coradia iLint був успішно протестований у Нідерландах та Австрії. Восени минулого року Coradia iLint три місяці курсував у рамках регулярного пасажирськго сполучення для Австрійської федеральної залізниці (ÖBB) на міжрегіональних лініях на півдні Нижньої Австрії, замінивши дизельний рухомий склад.

Напрям стійкої мобільності

Alstom є лідером стійкої, розумної мобільності з широким портфоліо екологічних рішень, до якого входять перший у світі водневий поїзд Coradia iLint та акумуляторні електричні поїзди (наприклад, Coradia Continental BEMU). Інноваційні водневі технології Alstom отримали визнання галузі: у 2021 році перший у світі водневий поїзд Coradia iLint був відзначений нагородою European Railway Award  2021. Компанія Alstom разом зі своїми партнерами продемонстрували, що використання водневого палива є надійною та беземісійною альтернативою регіональним дизельним поїздам, які працюють на неелектрифікованих лініях.

 

Тэги:   Технологии

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: