Прогнози на 2023 рік від Western Digital: 5 тенденцій у сфері технологій і зберігання даних / Все новости / Главная

В епоху зеттабайтів обробка та зберігання потоку даних, а також зростаючий попит на енергію створюють великі виклики для компаній – як з технологічної, так і з екологічної точки зору. Western Digital представила п’ять технологічних трендів, на які компаніям варто звернути увагу у 2023.

Сталий розвиток як рушійна сила для інновацій

Кількість даних і використання сучасних технологій, таких як ШІ (штучний інтелект), постійно зростає. Це також підвищує енергоспоживання в центрах обробки даних. Для Western Digital стійкість і технології нерозривно пов’язані між собою і стають ключовими факторами інновацій. Рішення для зберігання даних є ключовим енергетичним аспектом у центрі обробки даних. Тому будуть затребувані сучасні економічні та водночас енергоефективні технології. Одним із прикладів є гелієві жорсткі диски, які завдяки інертному газу, герметично закритому у корпусі, зменшують кількість необхідної енергії. До того ж, у корпус можна помістити більш тонкі диски, (а отже, більше дисків), щоб отримати більшу ємність із тим же форм-фактором жорсткого диска.

Крім того, гелієві жорсткі диски є більш “холодними” в роботі порівняно з жорсткими дисками, заповненими повітрям, і відповідно потребують менше охолодження в центрі обробки даних. Це зменшує витрати енергії на охолодження та роботу, що позитивно впливає на надійність приводів.

Метавсесвіт і цифровий двійник

Метавсесвіт дозволить подолати розрив між реальним і віртуальним світом. Це означає, що наступного року метавсесвіт зустрінеться з іншою ключовою технологією: цифровим двійником. Це можна використовувати для створення комплексних цифрових моделей будь-чого фізичного – від простих ресурсів і продуктів до складних середовищ, таких як електромережі, склади чи фабрики.

Завдяки даним датчиків IoT можна буде створювати все більш реалістичні цифрові двійники – наприклад, копію заводу. Потім компанії можуть зануритися в це середовище за допомогою технологій метавсесвіту,  аксесуарів для віртуальної реальності (VR) (гарнітури, шоломи). Це веде до кращого розуміння та глибшого знання фактичних виробничих процесів без необхідності безпосереднього доступу до них. Таким чином можна, наприклад, покращити розробку або дизайн продукту.

Довгострокове архівування даних

З постійним зростанням даних “холодне” зберігання набуває все більшого значення. Холодне зберігання — це довгострокове архівування даних, які активно не використовуються негайно, а до яких звертаються лише за потреби. Це включає, наприклад, не структуровану інформацію, таку як записи відеоспостереження, дані датчиків або зображення, які пропонують великий потенціал для майбутніх додатків ШІ або аналізу. Холодне зберігання – це недорогий і все більш поширений спосіб архівування даних. До 2025 року близько 80 відсотків усіх цифрових даних можуть зберігатися в архівах.

Зберігання цифрових даних у ДНК

Потрібні нові рішення та інновації для архівування даних впродовж тривалого періоду від 100 років і більше. Зберігання у ДНК, архівування цифрових даних на основі молекулярної структури, є особливо перспективним. Те, що звучить як наукова фантастика, сьогодні стає можливим і може суттєво вплинути на майбутнє зберігання даних. Молекули ДНК як носії даних для зберігання мають ряд переваг, включаючи дуже високу щільність зберігання та низькі витрати на обслуговування. На даний момент технологія все ще знаходиться на стадії розробки. Однак серйозні досягнення в галузі генної інженерії та секвенування в останні роки, а також падіння вартості синтезу ДНК незабаром можуть відкрити шлях до зберігання ДНК на ринку.

Стратегія інтелектуального зберігання даних

Цифрове архівування даних стає все більш критично важливим завданням для компаній. Однією з причин є нестримний розвиток масивів даних. Крім того, такі технології, як IoT, 5G та штучний інтелект, вкорінилися на ринку та генерують дані не лише в центрі обробки даних, але й на межі мережі або на самих кінцевих пристроях. Наприклад, це зустрічається у рішеннях для відеоспостереження в розумних містах, в роздрібній торгівлі або для запобігання злочинності. Різні сфери застосування означають, що вимоги до рішень для зберігання також дуже відрізняються. Навіть форм-фактори суттєво відрізняються залежно від того, чи це, наприклад, камера спостереження, дрон чи фабричний робот. Тому вирішальним фактором успіху для компаній буде розробка більш інтелектуальних стратегій зберігання даних і, таким чином, узгодження їх архітектури архівування з майбутніми потребами використання.

Готові до 2023 року?

Незалежно від того, наскільки швидко розвиватимуться ці тенденції протягом наступного року, перспективна інфраструктура даних є найважливішим кроком до того, щоб розкрити весь потенціал менеджменту інформації. З огляду на 2023 рік підприємствам необхідно поставити дані в основу свого стратегічного бачення та бізнес активностей, незалежно від того, де вони знаходяться зараз.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: