Українські домени відновлюють довоєнний цикл життя — «заморожені» імена знову почнуть виходити у вільний продаж / Все новости / Главная

З 1 травня 2023 року українські адміністратори доменних зон повертаються до регламенту роботи, встановленого до початку повномасштабного вторгнення. Домени, які планувалося заморозити до кінця воєнного стану, все ж будуть видалені з реєстру та вийдуть у вільний продаж.

Спеціалісти хостинг-провайдера та реєстратора доменних імен Cityhost.ua пояснюють тонкощі роботи реєстру та нові правила для власників сайтів. 

Таке рішення було спричинене великою кількістю непрацездатних доменів, що негативно впливає на стабільність роботи реєстру. Втім, умови для клієнтів залишаються максимально лояльними, а повернення до традиційного життєвого циклу доменів відбуватиметься поступово. 

Нагадаємо, що у лютому 2022 року адміністратор доменної зони UA ТОВ «Хостмайстер» та інші українські адміністратори оголосили, що доменні імена, за якими прострочена оплата, не будуть остаточно видалятися з реєстру. Це мало допомогти власникам зберегти адреси, адже багато хто не мав можливості подбати про свої сайти. 

Але за рік у деяких зонах частка неробочих доменів перевищила чверть, спричинивши ризик для стабільної роботи реєстру. Нові клієнти не можуть купити протерміновані домени, хоча вони давно не працюють, і при цьому потребують серйозного фінансового і технічного ресурсу зі сторони адміністратора. 

Щоб зрозуміти, в чому полягає суть ситуації, давайте поговоримо про життєвий цикл домена. Жодне доменне ім’я не купується, хоча словосполучення «купити домен» часто можна зустріти в мережі. Йдеться про довготривалу оренду терміном від одного року. Як тільки цей термін спливає, клієнт вносить необхідну суму за продовження домену і користується ним далі. 

Що відбувається з доменом, за який власник не вніс оплату? 

Крок 1. Спочатку домен переходить у статус пільгового продовження (Hold), і власник знову може отримати до нього доступ, просто сплативши вартість послуги. При цьому сайт вже не працює. 

Крок 2. Починається процедура видалення з реєстру. Цей період називається «redemptionPeriod». Доступ можна відновити, але сплативши підвищену вартість продовження. Термін перебування домену в такому стані складає в середньому 30 днів. 

Крок 3. Після цього від 5 до 15 днів триває pendingDelete — період остаточного видалення, під час якого вже не можна відновити домен. 

Крок 4. Доменне ім’я видаляється з реєстру, набуває статус вільного, і його може купити хто завгодно. 

З огляду на те, що репутація домену важлива для SEO-просування, його втрата може стати серйозною проблемою для бізнесу. Саме тому видалення доменів з реєстру в часи війни — делікатний процес, адже власник може бути в лавах ЗСУ чи на окупованій території. 

Щоб вирішити це питання з урахуванням інтересів всіх сторін, була проведена зустріч  адміністраторів і реєстраторів доменів та анкетування всіх учасників ринку. Нове рішення покликане створити максимально лояльні правила для реєстрантів, дати їм достатньо часу і можливостей для відновлення своїх доменних імен. Тож домени вийдуть у продаж, але не відразу. 

  1. Домени, які були заморожені до 30 квітня 2023 року (перебували у статусі «redemptionPeriod»), не будуть видалені до 1 листопада. Реєстранти мають ще 6 місяців, щоб вирішити це питання. 
  2. Доменні імена, які отримають статус «redemptionPeriod» після 1 травня 2023 року 00:00:01, виходитимуть у продаж за довоєнним регламентом, тобто через 30 діб після видалення.
  3. Поки що не буде повертатися сплата підвищеної вартості за відновлення простроченого домена — сума складатиме подвійну річну вартість користування послугою (це значно менше).
  4. Відновлення домену з «redemptionPeriod» до 1 травня 2023 року можна здійснити за звичайною ціною річного продовження (без додаткових оплат).

Правила діятимуть для доменів ua, com.ua, org.ua, kyiv.ua, kiev.ua, ivano-frankivsk.ua, if.ua, poltava.ua, pl.ua, uzhgorod.ua, uz.ua, cherkasy.ua, cherkassy.ua, ck.ua, chernihiv.ua, chernigov.ua, cn.ua, chernivtsi.ua, chernovtsy.ua, cv.ua, kherson.ua, ks.ua, kirovograd.ua, kr.ua, ternopil.ua, te.ua, rivne.ua, rovno.ua, rv.ua, vinnica.ua, vn.ua, khmelnitskiy.ua, km.ua, lutsk.ua, volyn.ua, lt.ua, zhitomir.ua, zt.ua, dn.ua, donetsk.ua, kh.ua, kharkiv.ua, kharkov.ua, lg.ua, lugansk.ua, net.ua, sm.ua, sumy.ua, zaporizhzhe.ua, zp.ua, in.ua, od.ua, odessa.ua, odesa.ua, mk.ua, nikolaev.ua, mykolaiv.ua, dp.ua.

Ці умови покликані пожвавити ринок доменів та повернути реєстр до повноцінної роботи. Але при цьому користувачі мають ще достатньо часу, щоб оплатити послуги та не втратити свої домени. 

 

Тэги:   Провайдеры

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: