Clarity Project запускає сервіс Open Data Watchdog для відстеження дій з наборами відкритих даних / Все новости / Главная

Система аналітики відкритих даних Clarity Project запускає сервіс Open Data Watchdog, який дає змогу відстежувати дії з наборами даних на Єдиному державному порталі відкритих даних.

Open Data Watchdog спрямований на забезпечення доступності наборів відкритих даних на держпорталі. Він сприятиме підвищенню рівня прозорості розпорядників та адміністраторів, які відповідають за оприлюднення даних, і зменшенню зловживань з їхнього боку. 

Важливою особливістю цього сервісу є те, що можна дізнатися більше інформації про набори даних, зокрема, про їх додавання чи вилучення, зміни та редагування. Для цього треба лише зробити декілька кліків і ви отримаєте потрібну інформацію. 

Також відстежувати зміни з наборами відкритих даних допоможе чат-бот сервісу https://t.me/datagovua_watchdog.

За підрахунками Clarity Project, від лютого 2022 року з порталу відкритих даних вилучили близько 12 тисяч наборів даних. При цьому деякі набори даних можуть вилучати на підставі законодавчих актів. Але більшість – вилучені з невідомих причин. І це має негативний вплив на відкритість та підзвітність влади на всіх рівнях: від центральних органів до місцевих.

З моменту тестового запуску Open Data Watchdog у березні 2023 року сервіс уже ідентифікував понад 160 вилучених наборів даних. Слідкувати за цим можна на сторінці статистики сервісу.

Моніторинг додавання та вилучення наборів даних буде цікавий не тільки вузькому колу осіб, як-то – адміністраторам порталу, розпорядникам, експертам та активістам у сфері відкритих даних, але й також пересічним громадянам.  В Україні понад 10 тисяч розпорядників, які публікують та вилучають набори відкритих даних. Такі набори можуть бути як загальнодержавного значення (наприклад, у 2022 році з порталу вилучили набір з фінансовою звітністю за 2021 рік, який потім опублікували знову), так і місцевого.

Наприклад, Вінницька міська рада 6 квітня 2023 року з невідомих причин вилучила набір даних “Статистична інформація про облік ВПО у ВМТГ” та “Перелік об'єктів комунальної власності комунального підприємства, що передані в оренду КНП ВМКЛ«ЦМтаД»”, а Фонд державного майна України 7 квітня 2023 року вилучив “Наказ від 23.02.2023 № 353 «Про анулювання сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності»”.    Але завдяки Open Data Watchdog цей наказ можна подивитися та завантажити останню версію. Інформацію про зміни можна знайти в декілька кліків, зробивши пошук за розпорядником та фільтрацію за датою вилучення наборів даних.

Користуючись Open Data Watchdog, місцеві активісти, ЗМІ, громадськість зможуть відстежувати та контролювати не тільки зміни у наборах відкритих даних, а й які це має наслідки для держави та громад. Володіючи такою інформацією, кожен може, наприклад, за допомогою запитів і звернень, впливати на відкритість органів влади та їхні рішення.

Open Data Watchdog створений за підтримки USAID / UK Aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер Фонд Східна Європа.

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: