Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону № 4303 про Дія City / Все новости / Главная

Сьогодні парламент України ухвалив у першому читанні доопрацьований законопроєкт № 4303, який закладає основи для запровадження в країні спеціального правового режиму для ІТ-галузі Дія City. За таке рішення проголосувало 227 народних депутатів.

Законопроєкт, затверджений у першому читанні, визначає засади функціонування правового режиму Дія City, який запроваджується з метою стимулювання розвитку України як цифрової держави. Завдяки його запровадженню ІТ-індустрія має досягти 10% у ВВП країни, а кількість робочих місць в галузі — збільшитись з нинішніх 200 тисяч до 450 тисяч до 2025 року.

Проєкт закону № 4303 був зареєстрований у парламенті 2 листопада 2020 року. 3 березня поточного року ВРУ за пропозицією профільного комітету відправила документ на повторне перше читання для внесення пропозицій ІТ-індустрії та найкращих положень альтернативних законопроєктів (№ 4303-1 та № 4303-2).

Дія City має перетворити Україну на найбільший ІТ-хаб у Східній Європі. Вступ до Дія City буде добровільним. Він не обмежуватиметься територіально, а діятиме по всій країні.

Основними засадами проєкту закону є:

  • свобода діяльності (всі резиденти мають право самостійно обирати форми співпраці з третіми особами, в тому числі ФОП);
  • невтручання держави;
  • презумпція правомірності діяльності резидентів;
  • стабільність (режим запроваджується мінімум на 15 років);
  • формальний характер процедури набуття статусу резидента.

Вплив держави на резидентів Дія City буде зведено до мінімуму. Визначені чіткі  критерії вступу до спецрежиму. Його резидентами можуть бути лише юридичні особи, зареєстровані за українським законодавством.

Документ передбачає запровадження нової форми співпраці між компаніями та фахівцями — GIG-контракти, — а також додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність та інвестицій.

Проєкт закону № 4303 розроблявся в тісній співпраці з представниками індустрії.

Вдячні всім, хто разом із нами пройшов цей довгий шлях створення збалансованої та дієвої законодавчої бази Дія City. Більшість побажань галузі в документі було враховано.

Водночас під час підготовки законопроєкту до другого читання додатково будуть внесені певні зміни буде вилучена норма щодо договорів про непереманювання, оскільки вона не знайшла підтримки в галузі.

Дія City — це не лише законопроєкт № 4303. Нагадаємо, що в парламенті 14 квітня був зареєстрований законопроєкт № 5376, який визначає податкові умови спецрежиму. Враховуючи побажання IT-індустрії, ці два документи проходять процедури розгляду парламентом синхронно.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: