Фонд допомоги від криптобіржі EXMO: як створити ефективний механізм взаємодії / Все новости / Главная

EXMO – глобальна криптовалютна біржа з головними офісами у Києві та Лондоні. 24 лютого 2022 року біржі виповнилося 8 років. Цього дня, як і щороку, були заплановані святкування всередині команди та активності для користувачів. Проте саме 24 лютого почалася російська військова агресія в Україні, і замість свята вся команда прокинулася у новій реальності. Почалася війна.

Повідомлення СЕО ЕХМО Сергія Жданова в корпоративному чаті 24.02.22

"Ми повинні допомогти всім, до кого можемо дотягнутися!..."

Написав Сергій Жданов 1 березня, коли перший шок і заціпеніння минули. Натомість прийшло усвідомлення масштабів лиха, і керівництво команди EXMO вирішило створити фонд EXMO Save Ukraine. Мета фонду – допомога мирним жителям України, які постраждали від російської агресії.

Сказано – зроблено. 1 березня засновники EXMO зробили перший внесок – 25 BTC (~$1,000,000 за курсом на 1.03.2022), а ще близько $500,000 вдалося зібрати в перші дні завдяки пожертвуванням користувачів біржі. Здавалося, цих грошей має вистачити приблизно назавжди (ха-ха, спойлер: їх не вистачило і на 2 місяці).

Волонтерами фонду стали співробітники EXMO, а саме ті, хто перебував у безпеці та мав сили та ресурси. 54 із менш ніж 200 осіб команди EXMO приєдналися до штабу волонтерів фонду. C-level менеджери, маркетологи, KYC, HR та інші департаменти об'єдналися лише на ентузіазмі та продовжують допомагати й донині.

Роботу організували швидко і просто: створили односторінковий сайт із посиланнями на криптогаманці для пожертвувань у фонд. Там само додали форму, яку будь-який постраждалий від російської агресії мешканець України міг заповнити, щоб отримати допомогу.

Перший місяць

Вже в перший день заснування фонд зробив перші виплати у кілька госпіталів по Україні, київський Національний інститут раку, мамі з дитиною, які опинились у складній ситуації, добровольцю, який займався логістикою продукції з Польщі в Україну та на організацію точки харчуванням на КПП Чоп.

Пункт харчуванням для переселенців на КПП Чоп

Були й нефінансові запити. Так, протягом першого тижня роботи волонтери фонду допомогли влаштувати літню жінку з хворобою Альцгеймера до будинку для людей похилого віку, забезпечили низку людей інсуліном (у перші дні війни спостерігався дефіцит цих ліків), а також розв'язували питання евакуації самих співробітників EXMO з Києва.

Після вивезення власних співробітників, команда EXMO організувала постійну евакуацію всіх охочих на Закарпаття. Так, протягом березня команда вивезла з Києва до Хуста 230 людей. Там же волонтери організували безкоштовний притулок з харчуванням для тимчасового перебування всіх, хто цього потребував.

Притулок в м. Хуст

Допомога охоплювала одразу кілька напрямків:

  • фінансова допомога фізичним особам, які постраждали від війни
  • фінансова допомога волонтерським організаціям, окремим волонтерам та фондам
  • закупівля машин, ліків, медичного обладнання

У березні волонтери EXMO привезли в Україну 10 нових машин швидкої допомоги та дві пожежні машини на суму $220,000.

Другий місяць

Ще до початку квітня стало зрозуміло, що відкрита форма, яку може заповнити будь-хто, щоб отримати допомогу – не найефективніша стратегія.:) Запити зростали з геометричною прогресією, але з досвідом стало легше визначати шахраїв.

Команда стала фокусуватися на роботі з іншими фондами та організаціями, які надають точкову допомогу людям. У квітні завдяки фінансуванню вдалося організувати пункти харчування та розвезення продуктів для жителів Одеси, Харкова, Чернігова, Київської та Сумської областей. I це далеко не весь список.

Пункт харчування в Одесі

Дві фури гуманітарної допомоги для Чернігова

Команда волонтерів EXMO постійно збільшувалася. З'являлося багато знайомих та охочих допомогти, десятки волонтерів з різних міст, які займалися фізичним забезпеченням нужденних, в той час як фонд оплачував їхні витрати. Іноді траплялося, що люди, яким допомогла команда, самі ставали волонтерами та допомагали з логістикою та розвезенням продуктів для нужденних.

Робота над помилками

Спершу при створенні фонду команда обрала широку цільову аудиторію та поставила собі досить амбітну мету – допомогти всім, до кого можна дотягнутися.

Було прийнято рішення, що фонд також допомагатиме іншим волонтерам і громадським організаціям, купуватиме машини швидкої допомоги/медикаменти та надаватиме фінансову підтримку будь-яким постраждалим цивільним жителям (переселенцям, людям, які залишилися без роботи або взагалі втратили все). Команда планувала займатися абсолютно всім, пов'язаним з гуманітарною допомогою.

Важко сказати, наскільки правильно було не зосередитись на чомусь конкретному спочатку.

Робота була організована у такий спосіб: на сайті було створено форму-заявку та запущено рекламу. Невдовзі почали надходити перші запити про допомогу. Спочатку заявок було десятки, але вже наступного тижня вони почали приходити сотнями та тисячами щодня. Звичайно ж, не всі з них були від нужденних. Були випадки відвертого шахрайства. Співробітникам довелося цілу добу безперервно обробляли ці заявки та запитували документи для верифікації.

Згодом команді вдалося віднайти свою нішу. Наразі допомога надсилається переважно іншим волонтерам та організаціям. Іншими словами, фонд виділяє кошти тим, хто вже точно знає, як і кому саме потрібно допомогти. Система працює чітко, як годинник – під опікою фонду знаходяться будинки для людей похилого віку, реабілітаційні центри, дитбудинки. Команда співпрацює з волонтерами, які допомагають переселенцям. Але щоб досягти такого результату довелося зробити й низку зайвих кроків.

Співробітники фонду розуміли, що не всі гроші, виплачені фізичним особам, опинилися в руках тих, хто цього потребує. Але чи можна назвати це помилкою? Навряд. Фонд був створений за один день, і вочевидь ефективна стратегія не продумувалася заздалегідь. Щоб її створити знадобилося б не менше кількох тижнів, тому вся команда навчалася та набивала шишки в процесі роботи, а паралельно вже покращувала життя тисяч постраждалих українців.

Фонд сьогодні

Продовжує працювати. За 4 місяці існування фонду вдалося налагодити особисті зв'язки  з багатьма волонтерськими групами, будинками для людей похилого віку, реабілітаційними центрами, лікарнями та іншими організаціями цивільної інфраструктури, яким фонд Save Ukraine надає фінансову допомогу щомісяця.

Пансіонат “Любов” смт Ворзель

Допомога переселенцям від фонду EXMO Save Ukraine та ГО “Серце Фавору”

Фонд також продовжує допомагати ліками та фінансами й фізичним особам, але лише у перевірених випадках. З 1 березня команда веде таблицю виплат, яка на 20 червня нараховує 1768 пунктів, а це – тисячі реальних людей, історій та врятованих життів.

Стільки ж звітностей, а ще десятки полум'яних очей, які без суттєвого досвіду волонтерства працюють як єдиний злагоджений механізм з першого місяця війни.

Насамкінець, декілька поряд для тих, хто вирішив створити свій фонд:

1. Оточуйте себе однодумцями. Немає нічого вічного – люди можуть змінюватись, з часом хтось може вигоріти, і це нормально. Однак важливо, щоб усі в команді були заряджені ідеєю. З перших днів в EXMO абсолютно всі – від інвесторів та С-level менеджерів до співробітників служби підтримки та програмістів – працювали однаково завзято.

2. Знайте, хто свій, а хто чужий. Заздалегідь складіть список довірених волонтерів та фондів, які встигли зарекомендувати себе у довоєнний час.

3. Повністю уникнути шахрайства навряд можливо, особливо при точкових виплатах. Проте важливо визначити критерії, за якими ви перевіряєте заявки всередині фонду.

4. Немає нічого неможливого, хоч, на перший погляд, може здаватися, що нещодавно створений фонд не в змозі надати справді велику допомогу, наприклад придбати пожежну машину чи реанімобіль. Розвивайте нетворк та не бійтеся писати незнайомим людям й просити про допомогу, навіть в Інстаграм-зірки чи досвіченого волонтера.

Саме завдяки маркетингу з уст в уста фонду Save Ukraine вдалося привезти три пожежні машини прямо з Нідерландів, хоча на той момент це здавалося чимось нездійсненним.

5. Просто беріть та робіть! Не все може відразу йти як по маслу, але так ви швидше отримаєте особистий досвід, зробите висновки та зможете надавати ефективну допомогу нужденним.

В єдності – наша сила! Не бійтеся допомагати та просити допомоги у професіоналів. Помилятися зовсім не страшно. Лише разом ми зможемо допомогти країні та відновити мир на нашій землі!

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: