Мінцифра переосмислює й оновлює зміст шкільної інформатики / Все новости / Главная

Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство освіти і науки України, в рамках програми EU4DigitalUA, оголосили остаточні результати пілотного проекту "Оновлена інформатика - IT-студії". Підсумки експерименту були підведені разом з учасниками проекту під час онлайн-зустрічі.

Штучний інтелект, віртуальна реальність, хмарні технології, великі дані та робототехніка - це нова реальність, з якою ми стикаємося. Усе починається зі школи, тому Мінцифра вирішила переглянути навчальний предмет "Інформатика" і оновити його зміст. 

Пілотний проект "Оновлена інформатика - IT-студії" стартував у вересні 2022 року. 73 вчителі з 50 шкіл приєдналися до експерименту. 100% учасників пілотування готові рекомендувати розроблені ресурси своїм колегам, за винятком незначних виправлень, які потребують 5% доопрацювання.

«Починаючи зі школи, діти мають здобувати сучасні знання, які в майбутньому дадуть змогу опанувати затребувану й актуальну професію. Минулого року ми запустили пілотний проект «Оновлена інформатика — IT-студії». За новою системою навчалися понад 3 тисячі учнів з 50 шкіл. Ми зібрали фідбек від вчителів, проаналізували результати й побачили ефективність програми. Уже цього навчального року масштабуємо проект на всі школи України. Щоб діти здобували актуальні знання, розвивали навички і відкривали для себе нові можливості», — каже Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Освітні ресурси ІТ-студій структуровано наступним чином: 

  • цифрова грамотність, 
  • аналіз даних і моделювання, 
  • медіатворчість, 
  • цифрове громадянство
  • основи програмування.

Вчителі схвально оцінили новий навчальний матеріал, зокрема в 4-й чверті, вправи для самостійного виконання, практичні завдання та кейси. Середня оцінка розроблених ресурсів четвертої чверті — 4,7 із 5.

Пілотне впровадження ІТ-студій у українських школах є прикладом успішного використання найкращих європейських та міжнародних практик з метою створення цифрового освітнього середовища. Дослідження, проведені експертами з Іспанії в рамках ініціативи EU4DigitalUA, щодо різних методів викладання інформатики, цифрового оцінювання та визначення вимог до цифрових компетенцій учнів, стали важливими компонентами у створенні нових освітніх ресурсів.

За словами Валерії Іонан, заступника Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції, З наступного навчального року понад 4 мільйони українських школярів зможуть навчатися за оновленими освітніми ресурсами ІТ-студій. Протягом року проект активно співпрацював з ІТ-кластерами: Харківським, Одеським та Львівським. Це дало можливість отримати цінний зворотний зв'язок щодо оновленої інформатики та забезпечило якісну технологічну експертизу. На даний момент пілотний процес з впровадження освітніх ресурсів завершено, йде доопрацювання згідно з отриманими відгуками.

 

Тэги:   Образование

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: