Різниця між оперативною пам'яттю DDR4 та DDR5 / Все новости / Главная

Перед користувачами, які бажають оновити апаратне забезпечення свого комп'ютера або зібрати ПК з нуля, обов'язково постане питання: яку оперативку купити? Ми розповімо, чи варто витрачатися на DDR5 та наведемо порівняння двох моделей.

Технічні характеристики оперативної пам'яті DDR4

Double Data Rate 4 є 4-м поколінням оперативної пам'яті. Ключова перевага - підвищена пропускна здатність та покращена енергоефективність. DDR4 модулі працюють на вищій частоті передачі даних, що забезпечує швидкий доступ до інформації та плавне виконання завдань.

DDR4 має більшу щільність у порівнянні з попередніми поколіннями. Завдяки чому модулі пропонують велику ємність, що підходить для роботи з вимогливими програмами та завданнями.

Нова технологія DDR4 дозволяє збільшити ємність кожного модуля пам'яті. Тобто. комп'ютерна система може мати більше оперативної пам'яті без необхідності збільшувати кількість фізичних слотів.

Підтримує нові технології, наприклад, Error Correction Code (ECC), що дозволяє виявляти і виправляти помилки в даних, що передаються. Це важливо для серверів та систем, де надійність та цілісність даних мають першорядне значення.

Технічні характеристики оперативної пам'яті DDR5

Double Data Rate 5 – нове покоління RAM, створене для забезпечення більшої продуктивності та ефективності в сучасних комп'ютерних системах.

Перевага – підвищена швидкість передачі даних. Передбачає використання високої частоти роботи, що забезпечує найшвидший доступ до даних та плавне виконання завдань. Має велику ємність, що корисно для вимогливих додатків.

Нова технологія дозволяє покращити енергоефективність системи, що знижує споживання електроенергії та підвищує тривалість роботи від акумулятора.

Має розширену підтримку High-Bandwidth Memory - HBM, що забезпечує ще більш високу пропускну здатність і прискорені обчислення для графічно інтенсивних додатків.

Пропонує покращені можливості керування помилками та підвищену надійність даних завдяки технології ECC (Error Correction Code).

Порівняльний аналіз: яку оперативну пам'ять краще обрати

Зупинимося на деяких технічних характеристиках.

Тактова частота та швидкість передачі даних

Чим швидше оперативка, тим краще. Але якщо за заявленими показниками різниця значна, то в реалі вона може бути не такою кардинальною.

На сьогодні стеля частоти для DDR5 – 6400 MHz. Але в порівнянні з найшвидшими модулями DDR4, що працюють на частоті до 4600 МГц із меншими затримками, показник не здається таким високим. Однак, модулі DDR4, що функціонують на частотах 3200-3600 МГц, найбільш популярні у користувачів, і вже зараз можна говорити про дворазове збільшення пропускної спроможності. Також виробники обіцяють випустити модулі DDR5 із частотою до 8800 МГц, що лише посилить розрив у продуктивності між RAM.

Максимальний обсяг

Цей параметр у DDR5 вищий у 4 рази, об'єм одного модуля – до 128 Гб.

Напруга

Енергоефективність оперативної пам'яті нового покоління значно зросла. Споживання пам'яті знизилося на 0,1, що здається незначним, але це не так. Завдяки цьому знизилося нагрівання чіпів під час роботи на 15-30% при подвоєній робочій частоті.

Сумісність DDR5 з материнками

Не сумісна з попередніми гніздами. Материнки з роз'ємами LGA 1700 та AM5 підтримують роботу з оперативною оперативністю 5-го покоління. ЦП Intel для LGA 1700 можуть працювати і з DDR4, і з DDR5, тоді як платформа AM5 від AMD підтримує лише останній варіант.

Попри те, що 5-е покоління оперативки обіцяє більшу продуктивність, практична різниця на сьогодні невелика, що підтверджується тестами. Недолік – висока ціна. Крім того, під цю RAM потрібно оновлювати ЦП та материнку. Тому при обмеженому бюджеті перехід на неї не є обов'язковим. Рекомендуємо її для тих, хто створює ПК з нуля та прагне максимальної продуктивності. Однак все ж таки врахуйте: через пару років, коли DDR4 зникне, у DDR5 не буде альтернативи.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: