Чи підходить PPC-реклама вашому бізнесу: як прийняти вірне рішення / Все новости / Главная

PPC-реклама (Pay-Per-Click або «плата за клік») — це модель реклами в інтернеті, у якій рекламодавець сплачує певну суму щоразу, як користувач клікає на його оголошення. Це популярний, високоефективний та швидкий рекламний формат, який активно використовують представники сектору E-Commerce. 

До нас в Elit-Web іноді звертаються клієнти, які хочуть запустити PPC-рекламу, але не знають, чи вона їм підійде. В деяких випадках ми відмовляємо їх від цього формату, якщо знаємо, що саме у їхньому випадку це буде неефективне рішення, тому пропонуємо альтернативи. Але як зрозуміти, чи підходить ця модель саме вашому бізнесу? Про це сьогодні й поговоримо детальніше.

Як зрозуміти, що PPC-реклама — ваш формат

Для прийняття правильного рішення у вас має бути щонайменше 4 з 5 наступних стверджень:

  1. Ваша ніша має достатню кількість запитів на місяць — щонайменше 1 000. 
  2. Про ваші товари чи послуги вже добре знає аудиторія.
  3. Вам потрібен швидкий та прогнозований результат.
  4. Прогнозована вартість ліда буде рентабельною для вас.
  5. Ваш бізнес здатен оперативно обробити та реалізувати велику кількість замовлень.

Якщо у вас менш ніж чотири ствердні відповіді, ймовірно, PPC — не ваш формат. Принаймні поки що. Але давайте все ж таки розглянемо кожен з цих пунктів детальніше.

1. Кількість запитів

Перший і в багатьох сенсах найважливіший крок для прийняття рішення — це оцінка попиту на ваші товари чи послуги. Для цього можете використовувати інструмент Планувальник охоплення Google Ads. Для прикладу ми проаналізували попит для ключових слів «тактичне взуття» і «тактичні кросівки», щоб побачити, скільки разів на місяць користувачі шукають ці товари:

Як бачимо, товари мають досить виражену сезонність попиту. Тобто запуск PPC-реклами може стати вдалим рішенням під час зростання споживацької активності. І навпаки — не дати бажаних результатів в періоди падіння попиту.

Важливо! Аналізуйте не лише один запит, а різні групи за ключовими пропозиціями (товари чи послуги). Якщо ваш продукт не має достатнього попиту, у такому разі вам краще використовувати таргетовану рекламу, яка налаштовується за інтересами аудиторії та дозволяє формувати попит.

2. Впізнаваність бренду та продукту

Чим краще аудиторія знає ваш продукт, тим ефективнішою може бути PPC-реклама. Для відомих товарів більшість запитів мають комерційний характер, тобто з використанням у них слів «купити», «замовити», «ціна» тощо. Коли потенційні клієнти «гуглять» конкретний продукт, реклама буде працювати значно краще, а шанси переходу людини з категорії користувача в покупця значно вищі.

Порада! Якщо ваш товар не надто відомий, буде краще сконцентруватися на інформаційних запитах через SEO. Запуск реклами на інформаційні запити також може бути доречним у випадках, коли сайту потрібен час для виходу в ТОП органічної пошукової видачі.

3. Отримання швидкого та прогнозованого результату

Одна з головних переваг PPC-реклами полягає у тому, що вона починає працювати вже в день запуску. А з часом завдяки навчанню та оптимізації алгоритмів рекламна кампанія стає ще більш ефективною. Відповідно, такий формат буде вдалим, якщо ви прагнете отримати перші результати в короткі терміни.

Важлива рекомендація! Якщо у вас немає відповідного досвіду налаштування та запуску рекламних кампаній, краще звернутися до досвідченого спеціаліста, який створить медіаплан та рекламні матеріали, а також розрахує орієнтовну вартість ліда та конверсії. Зазвичай ціна конверсії на початку рекламної кампанії вища за прогнозовану, проте з часом вона «вирівнюється». Але про це — далі.

4. Рентабельність прогнозованої вартості ліда

Ще до запуску рекламної кампанії ви маєте визначити, яка сума з розрахунку на одне замовлення буде рентабельною для вашого бізнесу. На початку РК, як ми й сказали, вона може бути вищою за очікувану — до цього потрібно бути готовими. Але якщо навіть після тривалого часу роботи кампанії вартість ліда відчутно вища за прогнозовану, ймовірно, варто змінити підхід. Або ж цей формат загалом вам не підходить — подібні ситуації також трапляються.

Порада! Намагайтеся враховувати потенційні зміни вартості та ефективності лідів у медіаплані, щоб реалістично оцінити рентабельність.

5. Здатність обробити та реалізувати велику кількість замовлень

Вкрай важливо перед запуском PPC-реклами об'єктивно оцінити можливості вашого бізнесу і зрозуміти, чи готові ви до значного зростання кількості замовлень. Якщо рекламна кампанія буде ефективною, то є реальні ризики не задовольнити потребу частини потенційних клієнтів. А це в першу чергу удар по репутації, коли клієнт хоче, але не може отримати потрібний йому товар чи послугу.

Приклад! У нас був подібний випадок: клієнт (виробник меблів) вирішив запустити PPC-рекламу. Рекламна кампанія виявилася ефективнішою, ніж клієнт очікував. І через це компанія просто не встигала вчасно виконувати замовлення — покупці чекали по кілька тижнів. А це, очевидно, викликало незадоволення.

Які кампанії обрати, якщо ви вирішили запустити PPC-рекламу

Реклама Google Ads може мати різні цілі, які слід вибирати залежно не лише від ваших особистих цілей, але й від специфіки бізнесу:

Звісно ж, ваші цілі можуть змінюватися. Тому ви можете в майбутньому міняти їх, адаптувати під власні потреби, додатково налаштовувати та оптимізувати. Головне — пересвідчитися, що вони дійсно відповідають актуальним потребам вашого бізнесу.

Стосовно типів рекламних кампаній ситуація схожа — вони можуть бути різними:

1. Search Ads (Пошукові оголошення):

  • Мета: показувати рекламу у пошукових результатах Google, коли користувачі шукають відповідні ключові слова.
  • Підходить для бізнесів, що прагнуть досягти аудиторії з конкретними намірами покупки або дії.

2. Performance Max (Максимальна ефективність):

  • Мета: показувати свою рекламу в усіх кампаніях Google для досягнення оптимальних результатів.
  • Підходить для бізнесів, які хочуть максимально використовувати всі можливості Google Ads.

3. Display Ads (Медійна мережа):

  • Мета: відображення рекламних оголошень на вебсайтах партнерів Google.
  • Підходить для брендів, які хочуть підвищити впізнаваність і досягти широкої аудиторії.

4. Shopping Ads (Торгові кампанії):

  • Мета: демонструвати весь асортимент товарів, які шукають потенційні покупці.
  • Підходить для інтернет-магазинів, що продають товари онлайн.

5. Video Ads (Відеооголошення):

  • Мета: запускати рекламу на YouTube і стримінгових сервісах.
  • Підходить для бізнесів, що хочуть створити емоційний зв'язок з аудиторією через відео.

6. App Ads (Реклама додатків):

  • Мета: збільшити кількість встановлень і взаємодій з вашим додатком.
  • Підходить для розробників мобільних додатків.

7. Smart Campaigns (Розумні кампанії):

  • Мета: запускати конструктивну рекламу з мінімальним налаштуванням.
  • Підходить для малого бізнесу, який хоче ефективно використовувати рекламу з обмеженими ресурсами.

8. Demand Gen (Створення попиту):

  • Мета: поширювати оголошення на YouTube, Gmail, рекомендаціях тощо.
  • Підходить для брендів, що прагнуть генерувати попит на свої продукти або послуги.

Тобто кожен тип кампанії має свої унікальні характеристики та краще підходить для різних бізнес-цілей. Вибір правильного типу допоможе досягти найкращих результатів та забезпечити ефективне використання бюджету.

Нижче ви можете побачити, для якого бізнесу буде оптимальний той чи інший тип рекламних кампаній:

Коментар експерта. Владислав Захаревич, Head of PPC Elit-Web:

«Для E-Commerce у 80% випадків найкращим рішенням буде Performance Max, а у 20% — звичайний шопінг. Це ручне керування, при якому ми можемо бачити запити, за якими приходять клієнти. Також це дозволяє гнучко налаштовувати, які товари показувати.

Дисплейна реклама поділяється на показ холодному трафіку через КМС (контекстно-медійну сітку) та ремаркетинг теплого трафіку. Смарт-кампанії вважаються вже неактуальними — вони більше орієнтовані на локальний бізнес. Demand кампанії показують товарні оголошення в YouTube та Gmail, націлені на збільшення попиту.

Отже, для електронної комерції ключовими є: Performance Max — для автоматизованих конверсій, Shopping — для ручного управління товарним показом, ремаркетинг — теплої аудиторії та реклама на YouTube/Gmail — для формування попиту»

Замість висновків: принципи ефективних рекламних кампаній

Якщо ви вирішили використовувати PPC-рекламу для просування своїх товарів та послуг, наостанок хочемо назвати декілька ключових принципів ефективних рекламних кампаній:

  1. Формула успіху від Google: ключовий запит = оголошення = посадкова сторінка.
  2. Постійно діюча рекламна кампанія, інакше Google перестане вас «любити».
  3. Налаштування цілей: кошик, call tracking, запис, отримати консультацію, замовити дзвінок.

І не забувайте використовувати автоматичні стратегії та розумні кампанії. Вони ефективніші, ніж більшість вважає. До того ж допомагають заощадити чимало часу та коштів. Тому рекомендуємо спробувати, якщо ви досі цього не зробили, та обʼєктивно оцінити їхню ефективність саме для вашого бізнесу.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: