Як вибрати газову плиту? / Все новости / Главная

Більшість професійних кухарів обожнюють готувати страви на «живому» вогні, тобто на газовій плиті. Мабуть, це має сенс! Яку ж плиту вибрати, чи повинен такий пристрій мати духовку і на що звернути увагу в першу чергу?

Вид плити / Тип варильної поверхні

Якщо ви вже вирішили купити газову плиту gorenje, варто дізнатися, які види цих пристроїв бувають у прродажу.

  • Газова плита, що стоїть окремо – традиційна і обирається найбільш часто. Це кухонний агрегат, який можна розмістити де завгодно. У разі виходу з ладу ми просто замінюємо його на новий, тому що він не інтегрований у вбудовані меблі. Окремі газові плити найчастіше оснащуються електричною або газовою духовкою.
  • Є моделі, що вбудовуються у кухонну стільницю, тобто у меблі. Безпосередньо під варильною панеллю вбудованої газової плити ми можемо розмістити окрему духовку, мікрохвильову піч або тумбу.
  • Газова плита може живитись підведеним газом або газовим балоном. Серед обох типів є моделі з різною кількістю конфорок – від 2 до 8. Крім того, ми можемо вибрати дизайн, який найкраще пасує до конкретної кухні. Наприклад, вибрати пальники, встановлені на керамічній, чорній скляній або сталевій плиті.
  • Сучасним рішенням є газова плита, в якій конфорки розміщуються над скляною або керамічною плитою.

Варильні поверхні з кількома конфорками відрізняються від стандартних плит відсутністю духової шафи – це прямокутний, рідше квадратний з встановленими нагрівальними зонами з різним покриттям агрегат. Найпопулярніше покриття – емаль різних відтінків.

  • Білі прилади купують найчастіше.
  • Рідше – емальовані поверхні коричневих, синіх і навіть помаранчевих відтінків. Панелі, вкриті емаллю, коштують недорого і відрізняються підвищеною міцністю.
  • Рідше зустрічається покриття з нержавіючої сталі – міцність вище емалевих, продаються матові та поліровані варіанти.

Тип нагрівальних елементів

Більшість варильних панелей має нагрівальні елементи, що працюють від газу чи електрики. І вкриті вони найчастіше склокерамікою. Рідше зустрічаються чавунні поверхні, з високим ступенем надійності, хоч і менш функціональні.

Розділяють варильні поверхні за способом підключення та за типом нагрівального елемента:

  • електричні – індукційні, ТЕН;
  • газові;
  • комбіновані – поєднують в собі електричні та газові конфорки, наприклад, 2 газових та 2 або 3 електричних.

Тип духовки

Газова плита з електричною духовкою

Плити газові з електричною духовкою – мрія більшості людей, які куховарять щодня. Ви можете готувати їжу на газовій плиті і в духовці одночасно, що заощаджує час. Електрична духовка – це прецизійний пристрій. Якщо ми виставимо температуру 200 градусів, то можемо бути впевнені, що після того, як пристрій просигналізує про готовність до роботи, саме така температура і є всередині агрегату. Це дуже важливо, особливо у випадку випікання тортів, коли навіть незначне коливання температури може призвести до провалу у випічці.

Плити комбіновані з електричною духовкою можуть бути оснащені безліччю функцій, наприклад:

  • роздільне нагрівання,
  • конвекція,
  • вертлюг, що обертається,
  • гриль,
  • термощуп,
  • можливість розморожування і самоочищення.

Газова плита з газовою духовкою

Газова плита з газовою духовкою була надзвичайно популярна за часів СРСР. Тоді вибір побутової техніки був невеликий, але сьогодні газові духовки повернулися в моду , адже їхня вартість та експлуатація дуже економічні. У газових духовках сопло зазвичай знаходиться лише у нижній частині агрегату.

Кажуть, що у випадку з газовою духовкою слід очікувати менш рівномірного прогріву і менш точного налаштування температури, але ті люди, які вміють пекти в ній навіть найскладніші пироги, не підтверджують цю інформацію. Це більше стосується звички.

Газова плита без духовки

Ми звикли до стереотипу, що газова плита, що стоїть окремо, завжди оснащена духовкою. І насправді, традиційні плити, безліч моделей яких можна знайти в магазинах, зазвичай оснащені духовкою, розташованою під варильною панеллю з конфорками. Однак це не єдине рішення. Є багато моделей нестандартних плит, які дивують сучасним дизайном та функціональністю. Особливо плита газова настільна пасує людям, яким подобається стиль лофт.

Газова плита, що окремо стоїть, буває без духовки, з корпусом із нержавіючої сталі кольору необробленого металу або чорного кольору. Таке обладнання нагадує кухарський агрегат, призначений для професійного використання. Цей тип газових плит може бути оснащений не тільки 4, а й 5, 6 і навіть 8 конфорками. Маючи таку газову плиту, легко приготувати їжу в сезон відпусток для великої сім’ї, коли кожна конфорка має значення. Під варильною панеллю з конфорками у такій плиті розміщена полиця для каструль та сковорідок. Містка металева шафа також може розташовуватися в нижній частині конструкції. Вся плита виготовлена із сталі.

На що звернути увагу: оснащення газових плит

Вважається, що газова плита комбінована менш схильна до поломок, ніж її електричний аналог чи, наприклад, індукційна плита настільна. У чомусь це ствердження має сенс, адже це менш складний пристрій, оснащений набагато меншою кількістю електроніки. Тому ремонт таких агрегатів коштує дешевше. При покупці газової плити варто звернути увагу на:

  • потужність конфорки: оптимальна 7 – 8 кВт, в ідеалі - якщо у пристроя є ще й конфорка Wok, а це означає максимальну швидкість роботи;
  • розмір: на ринку ви знайдете моделі шириною від 50 до навіть 120 см;
  • кількість конфорок: стандартні моделі газових плит горенія – з 4 конфорками, але все більш популярними стають моделі з 5, 6 та 8;
  • кількість та різноманітність функцій духовки;
  • зручне керування: ми можемо вибирати між електричним керуванням з дисплеєм та ручним керуванням за допомогою ручок;
  • додаткові опції: блокування від дітей, скло духовки із прохолодним фасадом та поверхня, яку легко чистити.

Об'єм духовки

Він також, без сумніву, має значення.

  • Стандартний робочий – 50-70 літрів. Він дуже пасує до сучасних кухонних гарнітурів.
  • Для невеличких приміщень та нечастої експлуатації агрегату є вузькі духові шафи шириною 45 сантиметрів з об'ємом до 30-45 літрів.
  • Той, хто любить готувати індичку цілком або пече на замовлення ласощі, вибирає духові шафи з об'ємом більш ніж 70 літрів.

Плюси і мінуси газових плит

Купити газову плиту – добра та правильна ідея. Ці агрегати користуються великою популярністю завдяки невисокій ціні і простоті використання. Також вони вважаються менш аварійними, а ремонт газових плит зазвичай недорогий. Серед їх безсумнівних переваг можна відзначити і те, що управління дуже просте, а потужність конфорки збільшується простим обертанням ручки. Важливо також, що в разі збою або раптового відключення електроенергії приготувати їжу все ж можна.

У разі придбання надзвичайно популярних електричних індукційних плит ми також повинні облаштуватися спеціальними феромагнітними сковородами та каструлями з товстим дном. Якщо ж ми використовуємо звичайну газову плиту, то можемо вживати будь-який посуд, у тому числі з тонким дном. У разі газових плит це перевага, пов'язана з економією коштів, але не тільки.

Вогонь, що виникає від горіння газу, і тонке дно посуду дозволяють краще контролювати температуру. Цебто, ми можемо різко знизити або підвищити температуру в одну мить, що дає можливість  досягти глибокого та багатогранного смаку. Ця перевага особливо важлива для гурманів, які обожнюють готувати нові страви в пошуках ідеального рецепту.

А які ж мінуси? Вони теж існують. Наприклад, у разі витоку газу в установці використання газової плити може призвести до небезпечного вибуху. Крім того, при приготуванні їжі легко обпектися – каструлі дуже нагріваються, тому необхідно бути обережними. До недоліків цього типу плит також можна віднести складність утримання їх в чистоті.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: