Виділені або віртуальні сервери: як вибрати правильний та де замовити / Все новости / Главная

Створити власний веб-сайт для розвитку свого проєкту – ділового чи творчого – сьогодні здатен кожний. Більше того, в сучасному світі, де інтернет займає все більше місце в житті мало не кожного мешканця цивілізованого світу, а дистанційні форми комунікації волею чи неволею часто стають пріорітетними, якщо не єдиними можливим, якісний веб-сайт стає фактичном обов'язковим атрибутом будь-якого проєкту, який претендує на публічність чи комерційність. Але у багатьох випадках майбутні господарі веб-сайтів випускають із виду те, що для створення якісного веб сайту важливим є не тільки найняти професійних дизайнерів та розробників, але й знайти надійне гостинг-рішення – виділені сервери (Dedicated Server) чи віртуальні сервери (VPS, Virtual Private Server) із гідним рівнем обслуговування та гарантіями якісного роботи сервісу.

У сьогоднішній статті ми хочемо надати вам швидкий огляд того, чому гостинг є важливим, а також як і де вибрати правильне рішення для вашого бізнесу.

Важливість гостингу

Веб-сайт існує не у метафізичному просторі і також не запускається на базі вашого персонального комп’ютера. Будь-який веб сайт існує за рахунок того, що він є запущеним на спеціально відведеній для цього машині – сервері. Сервери мають приблизно ті самі характеристики і складники, що й ПК, однак їхньою метою є саме забезпечення безперебійної роботи веб-сайтів, веб-застосунків та інших форм інтернет-присутності. Оскільки ваш веб сайт запускається і працює, спираючись на ресурси вашого сервера, від того, як добре працює сервер залежить ефективна робота вашого веб сайту.

На що звертати увагу при виборі гостинг-провайдера?

Правильний вибір гостинг-провайдера має вирішальне значення для досягнення якісної на надійної роботи вашого сайту. Окрім власне кількісних показників, з яких складається будь який пакет послуг – тобто оперативна пам’ять, кількість ядер процесора і місце у сховищі, важливу роль відіграє якість самого сервісу. Є низка показників, які визначаються гостером і на які слід звертати увагу під час вибору постачальника послуг, і ось деякі з них:

Аптайм

Аптайм чи час безперервної роботи є параметром, завдяки якому сайт є доступним онлайн. Він є одним із фундаментальних параметрів гостингу, адже наявність вашого сайту онлайн є основною функцією вебсайту. У разі, якщо ваші відвідувачі не знайдуть ваш веб сайт, вони з великою ймовірністю підуть до сайту вашего конкурента, і таким чином, ви втратите потенційного клієнта. З цієї причини аптайм також береться до уваги пошукових систем і сайти з низькими показниками аптайму потрапляють униз видачі пошуку.

Аптайм визначається сукупністю параметрів, які більшою мірою залежать від гостера – якості та оптимізованності його устаткування, якості дата-центру, в якому сервер розташований, рівня компетенції його команди та його сумлінності.

Під час вибору гостинг-рішення, слід в першу чергу звертати увагу на аптайм, який пропоную гостер і вибирати того провайдера, який гарантує 99,9% аптайму.

Якість центру обробки даних

Будь-який сервер розташований у центрі обробки даних – спеціальній установі, яка має створювати всі необхідні умови для безперебійного та безпечного функціонування серверу. Від дата центру залежить якість мережевої інфраструктури і відповідно такі параметри, як швидкість з’єднання, затримка та пропускна спроможність (ширина полоси, англ. bandwidth). Більш того, датацентр також передбачає гарантування збереження ваших даних та безперебійного функціонування вашого сайту за рахунок заходів безпеки та систем резервного електропостачання. В цілому, датацентр можна назвати базовою середою розташування вашого сервера, тому він має відповідати стандартам і бути відповідно сертифікованим. Тому, при виборі гостинг-провайдера, варто завжди звертати увагу, в яких саме установах розташовані сервери гостера, користуючись інформацією на сайті гостера або запитавши їх безпосередньо через службу підтримки.

Технічна підтримка

Сайт який не зіштовхується за технічними проблемами – це щось, що належить до утопії. І проблеми, на жаль, можуть виникнути у будь-який момент і повести за собою зниження продуктивності сайту, баги чи даунтайм, тому вони мають вирішуватися нагально. Черзе це одним із принципових компонентів якісного гостинг-сервісу є наявність професійної технічної підтримки, яка працює 24/7.

Як вибрати правильний гостинг та де замовити?

Почнемо з другого питання. Питання, де замовити гостинг – це питання відносне, на яке не має чіткої відповіді. Існує безліч гостингових сервісів і всі вони пропонують достатньо різні пакети послуг, з різними рівнями якості сервісу та умовами оплати. Оскільки існують різноманітні клієнти і всі вони мають різноманітні потреби, нема єдиного кращого гостера. Аби знайти гостера, який вам підходить, вам потрібно зпершу визначатися, стосовно ваших потреб і далі, відштовхуючись від них, знайти гостера який пропонує найбільш вигідну для вашого конкретного проєкта опцію. Важливо ознайомитися з умовами співробітництва з даним гостером, поцікавитися, чи він пропонує якісний сервіс на всіх рівнях, почитати відгуки про нього, подивитися, які додаткові сервіси він пропонує. За рахунок цих достатньо інтуїтивних та універсальних дій ви зможете знайти оптимальне рішення для вашого проєкту.

 

Гостингові рішення: віділені та віртуальні сервери

Якщо говорити про вибір окремих гостингових рішень, то знову-ж таки залежить від потреб вашого проєкту. В цілому, розмежування між різними пакетами послуг йде в першу чергу за кількістю потужностей – пам’яті, сховища та ядер процесору. Залежно від того, яка кількість потужностей вам потрібна, ви можете вибрати між різними типами гостингу – спільним гостингом, виділеними серверами або віртуальними приватними серверами.

Виділені сервери являють собою цілі машини зарезервовані під одного клієнта. Вони пропонують йому найбільше потужностей і максимальний можливий рівень безпеки та надійності. Проблемою з ними є те, що багато веб-проєктів не потребує подібного рівня потужностей і тому виділений сервер для них би був марнуванням грошей.

Задля рішення цієї проблеми була розроблена низка інших гостингових сервісів, які базуються на розділенні потужностей єдиної машини.

Так, спільний гостинг базується на використанні одного сервера кількома користувачами за умови що вони всі мають спільний доступ до ресурсів сервера. Цей видгостингу достатньо економний і дозволяє зручно запустити новий проєкт навіть з обмеженим бюджетом, однак для більше солідних та відповідальних задач цей сервій може бути не дуже вигідним. Оскільки нема чіткого розподілення ресурсів, то сервер може опинитися перевантаженим у разі якщо кільком користувачам потрібно більше ресурсів, ніж зазвичай. Тоді користувачі гостинггу можуть постраждати від зниженої продуктивності і відповідно незадоволення відвідувачі і подіння SEO вебсайту. Також, відсутність чіткого розмежування простору серверу зменшує багатоманіття можливих конфігурацій і робить його більше вразливим до атак хакерів.

З огляду на проблеми спільного гостингу, існує альтернативний спосіб розділення серверних ресурсів, при якому створюється можливість надання виділених ресурсів кожному користувачеві – віртуальні приватні сервери або ВПС (VPS). ВПС є віртуальними машинами створеними за допомогою спеціальної технології – віртуалізації. Вона дозволяє розділяти фізичні потужності певної машини на кілька віртуальних інстанцій які працюють незалежно одна від одної. Таким чином, кожен користувач отримує фіксовану кількість кожного ресурса (оперативна пам’ять, сховище та ядра процесору), яка до того ще має власну оперативну систему, IP-адресу, root-доступ та інші атрибути окремої виділенної машини. 

Кому підходить який гостинг?

Правильний вибір серверу залежить у першу чергу від очікуваної потреби у серверних ресурсах. Виділений сервер — це гарне рішення для масштабних проєктів, на кшталт великих інтернет-магазинів та інших сайтів за великою кількістю сторінок, важкими веб-застосунками та сотнями відвідувань на день.

ВПС – це оптимальне рішення у разі, якщо потреба у ресурсах значно менша, однак такі параметри, яка безперебійна та якісна робота сайту, разом із можливістю самотужки визначати конфігурацію сервера мають вирішальне значення.

Спільний гостинг підходить у разі, коли бюджет достатньо обмежений, а гарантії стабільної, безперебійної роботи вебсайту та безпеки його даних мають вже другорядне значення. 

Висновок

Вибір гостингу – це один із найбільш визначальних кроків при створення вебсайту. Для того, щоб зробити правильний вибір, необхідно мати уявлення у першу чергу про потреби вашого вебсайту, види гостингу та фактори, які відрізняють якісний гостинговий сервіс від неякісного. Базовому огляду останніх двух моментів ми присвятили цю статтю. Ми сподіваємося, що інформація була цінною та бажаємо вам успіхів у виході на простори інтернету!

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: