Більше половини школярів хоче працювати в IT / Все новости / Главная

Навіть у складних умовах сповільненого росту ринку, українці продовжують проявляти інтерес до ІТ-спеціальностей. Серед тих, хто має намір пов'язати своє майбутнє з цією галуззю, особливо виділяються школярі. За даними Асоціації ІТ Ukraine, у 2022 році 54% старшокласників планували працювати в ІТ, а через півтора року цей показник продовжує зростати.

Найбільша ІТ-компанія в Україні, EPAM, відзначає, що школярі стали більш мотивованими і відповідальніше ставляться до навчання. Це спостерігається серед учасників безкоштовної освітньої програми Pre-Junior для старшокласників. За словами керівника освітніх програм Дениса Гриньова, одним із показників є рівень виконання домашніх завдань, який зросла більш ніж удвічі, з 18% до 40% з початку 2022 року. Учні тепер більше не задовольняються просто оцінками, вони просять детальний фідбек та рекомендації. Ми спостерігаємо креативний підхід серед молоді. У деяких завданнях їхні рішення можуть бути кращими, ніж у досвідчених програмістів.

Свідомі старшокласники у віці 15-16 років намагаються розвивати знання, які знадобляться їм у майбутній роботі. За даними опитування серед учасників освітньої програми, 55% школярів розуміють, які саме навички будуть потрібні для роботи в ІТ. Проте, така ж кількість учнів вважає, що шкільних знань недостатньо для обґрунтованого вибору професії.

Викладачі ЕРАМ University зазначають, що частина підлітків самостійно шукає додаткові матеріали в Інтернеті, але найбільше інформації про галузь та спеціальності вони отримують від знайомих осіб, які працюють в ІТ. 70% школярів заявили, що звертаються до практикуючих ІТ-спеціалістів за порадою. Такі учні не мають стереотипу, що стати фахівцем в цій галузі можна "легко та швидко".

Опитування також показало, що викладачі відзначають дві причини, які збільшують привабливість ІТ для школярів:

  • Стабільність галузі. Учні бачать, що навіть під час повномасштабної війни, коли інші галузі зазнають більших втрат, більшість ІТ-фахівців продовжують працювати.
  • Бажання досягти фінансової незалежності. Останнім часом молодь все більше прагне почати працювати якомога раніше. У сфері ІТ більше цінуються реальні навички та практичний досвід, ніж просто наявність освітнього диплома. Деякі школярі вже зацікавлені можливістю працювати паралельно з навчанням.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: