Resq Pods розробили рятівну капсулу для забезпечення індивідуального захисту людини / Все новости / Главная

Повномасштабне вторгнення росії в Україну протягом останніх 2,5 років супроводжується інтенсивними комбінованими атаками із застосуванням ракет різних типів та ударних БПЛА. Часом, внаслідок атак, відбувається руйнування цивільних об’єктів у містах та селищах, об’єктів критичної інфраструктури, підприємств та зберігається загроза для цивільного населення країни. Дії ворога становлять загрозу як громадам, так і індивідуальній безпеці кожного українця.

Deep-tech компанія Resq Pods розробила та представила рятівну капсулу, яка призначена для забезпечення індивідуального захисту людей під час катастроф (пожежі, землетруси, урагани, ракетні удари тощо). Одна з ітерацій капсули у травні 2024 року була представлена на виставці Disasters Expo Europe 2 у Франкфурті та отримала високі оцінки від міжнародної аудиторії.

Проєкт поставив за собою мету розробити рішення для розв’язання важливого питання захисту працівників критичної інфраструктури та енергетичної галузі, які не мають можливості залишати свої робочі місця під час обстрілів на ракетних небезпек.

“Рішення Resq Pods було створене як відповідь на військову агресію в Україні, та наслідки землетрусу в Туреччині. Ці події вкотре показали наскільки руйнівні та трагічні наслідки можуть спричинити ракетні удари та стихійні лиха. Застосовуючи технологічні та інженерні підходи, ми створили deep-tech розробку, що може стати першим етапом для забезпечення надійного індивідуального захисту людини. Наша мета полягає у розробці та широкому впровадженні рішення, яке допоможе забезпечити 90% вірогідності виживання та зменшити загальний рівень смертності під час катастроф до найменшого із можливих”, – коментує Кирило Мешковський, співзасновник компанії.

Рятувальна капсула (“подс”) – це конструкція з подвійною металевою оболонкою, яка всередині наповнена спеціальним полімером та надає здатність витримати обвал багатоповерхової будівлі, отримати надійний захист та можливість дочекатися порятунку людині всередині.

Капсула розміром 75х75 см, висотою 220 см та вагою в 400 кг, розроблена з урахуванням архітектурних особливостей будівель та пристосована для розміщення всередині житлових та нежитлових приміщень. Також продуктовий дизайн капсули розроблений з урахуванням фізіологічних особливостей людини та забезпечення базових людських потреб.

Всередині пристрою передбачені та розташовані:

  1. Система вентиляції. У капсулі розміщено вентиляційні отвори та два фільтри, які здійснюють повітрообмін та очищення повітря від диму, пилу та інших факторів, що можуть становити загрозу для дихання людини.
  2. Автоматизована система для аналізу рівня вуглекислого газу та диму, яка при кризовій ситуації автоматично вмикає систему вентиляції. Компанія використовує технічні рішення Ajax.
  3. Біпери (датчики) для сигналізування рятувальникам місцеперебування капсули.
  4. Рація для зв’язку із рятувальними службами та пошуковими бригадами.
  5. Запаси їжі та води для підтримки життєдіяльності людини.

Кожна варіація капсули тестується, модернізується та проходить необхідні випробування. Наразі створена четверта ітерація розробки, яка під час польових випробувань витримала падіння з висоти 2 поверхів, вибухи загальною складністю 40 кг у тротиловому еквіваленті та пройшла іспит вогнем й високими температурами.

Deep-tech рішення Resq Pods орієнтоване на B2B сектор та може застосовуватись на об'єктах та локаціях підприємств зі сфери логістики та перевезень, оптової торгівлі,  енергетичного та аграрного сектору, промислових підприємств тощо. Наразі термін виготовлення однієї капсули складає 3-4 дня .

В найближчих планах компанії налаштування серійного виробництва капсул, розширення команди проєкту. Також команда шукає зовнішні інвестиції для розвитку проєкту в Україні та за її межами. “Капсули Resq Pods – це не монолітний продукт. Наша розробка має безліч шляхів адаптації та перспектив для вирішення запитів різного формату й складності. Ми постійно модернізуємо наш продукт та прагнемо розширити способи його експлуатації залежно від запитів та потреб користувачів. В наших планах створити капсули: сімейного типу, з урахуванням інклюзивних підходів, окремі безпекові рішення для захисту дата центрів та виробництво шкільних парт, адаптованих для захисту дітей у школах. Також у наших планах вийти на рівень постачальника в країнах НАТО”, – додає Кирило Мешковський.

Наразі компанія веде перемовини про співпрацю з представниками великого бізнеса, кретичної інфрастуктури та держави тощо. Команда проєкту також орієнтована на налагодження співпраці з урядовими інституціями України для забезпечення рішень щодо індивідуального захисту населення.

 

Тэги:   Безопасность

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: