«Енергоатом» та Westinghouse Electric домовилися про розвиток українських АЕС / Все новости / Главная

Компанія Westinghouse Electric та державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» підписали ексклюзивний меморандум щодо постачання реакторів Westinghouse AP1000 на низку електростанцій в Україні. Підписання цього історичного документу відбулося в штаб-квартирі Міністерства енергетики США у Вашингтоні, округ Колумбія, у присутності Президента України Володимира Зеленського, пані міністра енергетики США Дженніфер Гренгольм та міністра енергетики України Германа Галущенка.

«Енергоатом» обрав технологію Westinghouse AP1000 для досягнення своїх довгострокових цілей щодо розвитку нових атомних електростанцій в Україні. Меморандум зміцнює його співпрацю з Westinghouse щодо імплементації проектів із встановлення реакторів AP1000 та сприяє досягненню Україною цілей щодо декарбонізації завдяки використанню екологічно чистої, надійної та економічно ефективної ядерної енергії.

«У довгостроковій перспективі застосування американської технології AP1000 – апробованої реакторної установки покоління III+ потужністю близько 1100 МВт із системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, які дозволяють скоротити терміни і вартість будівництва – дасть Енергоатому можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність та дбайливе ставлення до довкілля», – заявив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

AP1000 є перевіреним реактором покоління III+. Він має унікальні системи пасивної безпеки, модульну стандартну конструкцію, високі показники ефективності та здатність працювати в маневреному режимі. Ця технологія надасть «Енергоатому» та Україні переваги у галузі закупівель, будівництва, ліцензування, експлуатації, обслуговування та локалізації.

Технологія Westinghouse AP1000 – єдина реакторна технологія покоління III+, ліцензована Комісією з ядерного регулювання США та в кількох країнах Європи та Азії. Чотири блоки AP1000 встановлюють рекорди у Китаї за експлуатаційними показниками: за тривалістю планово-попереджувальних ремонтів при введенні в експлуатацію й перевантажуванні палива, а також за коефіцієнтом використання встановленої потужності. Будівництво двох блоків AP1000 на електростанції Вогтл (Vogtle) у США вже майже завершене. Цю технологію обрали для проєкту будівництва шістьох енергоблоків в Індії. Вона також розглядається кількома країнами Центральної та Східної Європи, Азії та комунальними підприємствами США.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: