Чому варто підключати гігабітний інтернет вже зараз / Все новости / Главная

Гігабіт вдома – новий тренд серед інтернет-спільноти. Українці активно переходять на технологію GPON зі швидкістю 1000 Мбіт/c і говорять, що вона працює навіть коли відсутнє електропостачання. Чи насправді це так, ми запитали у нашого читача Владислава, який  вже пів року з таким інтернетом та вважає його must have для сучасного користувача.

Чим не влаштовував «звичайний» інтернет?

Я працюю аналітиком, вся моя робота тримається на інтернеті. Постійні відеонаради, передавання великих об’ємів даних, підключення до віддалених серверів. Коли це все відбувалось одночасно, інтернет від мого попереднього провайдера не витримував і жорстоко підвисав. Останньою краплею стали відключення світла, які в нашому будинку періодично відбуваються. Інтернету могло не бути годинами, в офіс їхати можливості немає – всі на карантині, робота стоїть, дедлайни зриваються, замовники незадоволені. Коли діти перейшли на дистанційне навчання, то ситуація ще більше погіршилась. Підвисало або в них, або в мене. Саме в той час моя родина зрозуміла справжню «цінність» стабільного інтернету і я почав шукати альтернативу.

Як обирали провайдера з гігабітом?

З форумів зрозумів, що найкращий варіант це – гігабітний інтернет. У моєму місті його дають одиниці провайдерів, тому вибір зупинився на Gigabit by Vega. Залишив заявку на сайті і наступного дня монтери вже встановили своє обладнання. Порадували 3 місяці безкоштовного тестового періоду.  Після – 150 грн, дешевше, ніж я платив раніше. Як додаткова особливість – інтернет через GPON працює навіть за відсутності електроенергії в будинку.

Який результат показали тести?

Після встановлення обладнання монтер на тестовому ноутбуці запустив спідтест, у нього була швидкість десь 900-950 Мбіт/c. Я, якщо чесно, дуже здивувався. Протестували на моєму – результат нижче. Через Wi-Fi всередньому 500-600 Мбіт/с.  

Для порівняння, до цього в мене була швидкість 70-80 Мбіт/c, тож різниця відразу приємно вразила. Наприклад, файл 10 Гб раніше в мене вантажився хвилин 10-15, то зараз 1-2 хвилини.

Чи був сенс переходити на гігабіт?

Однозначно, що так. Може здатись, що не всім потрібна така швидкість, але, повірте, якщо ви сучасний користувач, то з перших секунд побачите різницю. Працювати стало набагато комфортніше, файли вантажаться в рази швидше, онлайн не висне, не потрібно «ділити» з домашніми, хто коли сидітиме в інтернеті, як це бувало вечорами. Всім всього вистачає. Два місяці тому встановив собі систему безпеки, вона підключена до мережі 24/7, їсть трафік, але ми, як юзери, взагалі цього не помічаємо з гігабітом. Онлайн-ігри також літають, пінг ніколи не буває вище 15 ms. Про проблеми з відсутністю світла я забув повністю – купив собі додатково джерело безперебійного живлення і тепер інтернет у мене є незалежно від погоди, часу доби чи інших чинників.

Раджу підключити та протестувати, навіть якщо вам не потрібний цілий «гіг» зараз, то через рік-другий він стане необхідністю, адже контент важчає, онлайн-ігри та стрімінгові платформи потребують гарної швидкості. Краще потурбуватись про це зараз, поки гігабіт не став мейнстрімом і коштує не всі гроші світу.

Gigabit by Vega – проєкт Національного телеком-оператора Vega, доступний у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Львові, Чорноморську, Вишневому і Запоріжжі. Абонентів підключають до нової оптичної мережі за технологією GPON, завдяки якій користувач отримує швидкість до 1000 Мбіт/с.

 

Тэги:   Провайдеры

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: