Обвал ринку в 2 рази, синхронний рух курсів криптовалют, скорочення балансів користувачів: в EXMO представили квартальний звіт з оглядом крипторинку / Все новости / Главная

Глобальна криптовалютна біржа EXMO поділилася результатами квартального звіту з оглядом крипторинку. У дослідженні представлені ключові показники ринку за 2-й квартал 2022 року, де експерти проаналізували обсяги торгів та активність трейдерів. Нижче представлені основні підсумки кварталу.

Ключові показники ринку

Капіталізація криптовалютного ринку за другий квартал 2022 року впала у 2 рази. Темпи падіння збільшувалися з кожним наступним місяцем.

Сумарні обсяги торгів за звітний період майже не змінилися в порівнянні з попереднім кварталом. Основний розпродаж криптовалют спостерігався в травні, з 4 по 13 число, на яке припадає 45% від торгового обігу за місяць.

Криптовалютний індекс “страху і жадібності” весь квартал зберігав тренд на зниження. 69 днів кварталу (76%) він знаходився в зоні «Екстремального страху».

Крипторинок vs інші ринки

Крипторинок скоротився значно сильніше, ніж інші ринки. До кінця червня він став майже в 38 разів меншим за сумарні розміри компаній з індексу S&P 500. Для порівняння – наприкінці березня розрив був 18-кратним.

Відставання криптовалют від золота збільшилося з 6 до 14 разів. У другому кварталі сектор криптовалют став меншим від вартості всього видобутого срібла в півтора рази, хоча наприкінці попереднього кварталу співвідношення було обернено пропорційним.

Кількість публічних компаній, чия капіталізація перевищує капіталізацію всього криптовалютного сектора, збільшилася за квартал з трьох до п'яти. Сюди тепер входять Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Alphabet і Amazon. Капіталізація всіх перерахованих підприємств залишилася вищою за $1 трлн.

Кореляція крипторинку з S&P 500

Більшу частину кварталу спостерігалася дуже висока кореляція між фондовим та криптовалютним ринком. Лише з початку до середини червня 30-денний індекс кореляції показував середній зв'язок. Примітно, що після того, як індекс опустився до локального мінімуму в 0,56, відбулося падіння криптовалют на 18%, нижче $1 трлн.

Криптовалютні фонди

Кошти під управлінням (AuM) криптовалютних фондів скоротилися на 42%, що пов'язано як із відпливом капіталу, так і з падінням котирувань цифрових активів.

У абсолютних значеннях найбільшого скорочення понесли фонди на основі біткоїна ($15,8 млрд), ether ($7,8 млрд) та мультиактивні фонди ($1,4 млрд).

Найбільшу частку від AuM втратили фонди на основі SOL (-65%) та ADA (-58%). Також більшу частину коштів втратили фонди на основі ETH (-51%) та DOT (-51%).

AuM BTC-фондів скоротилися на 40%. Водночас за другий квартал помітно зросли фонди, що займають коротку позицію щодо біткоїна. З AuM у понад $130 млн вони посіли сьоме місце у загальному рейтингу криптофондів.

Торги на EXMO

Обсяги торгів на EXMO у другому кварталі впали на 29% у порівнянні з попереднім періодом. Деяке зростання торгової активності спостерігалося в травні, але загалом вона залишалася зниженою.

З найбільших криптовалют найсуттєвіших втрат в обсязі торгів за квартал зазнала Chainlink (LINK) – 78%.

Усупереч загальному тренду на зниження у Solana (SOL) та Tron (TRX) зросли торгові обсяги  за квартал. У SOL зростання спостерігалося у першій половині кварталу, до початку проблем у проєкту Terra (LUNA), який працює на блокчейні Solana.

На кінець кварталу збитки зазнали майже всі криптовалюти. Медіанне значення ROI за представленими активами становило -58%.

Мінімізувати втрати до 6% вдалося TRX. Команда Tron запустила власний алгоритмічний стейблкоїн, що стало основним стимулом зростання нативної криптовалюти у травні на 26%.

Дещо менший негативний ROI має і Dogecoin (DOGE). Мемна криптовалюта продовжувала отримувати підтримку з боку Ілона Маска та його компаній протягом усього кварталу. Крім того, повідомлялося про просування у розробці самого проєкту.

Єдиною криптовалютою в лістингу EXMO, яка показала зростання за квартал, став токен платіжної платформи Wirex. Позитивним стимулом могло стати додавання підтримки NFT і нових способів оплати в гаманці Wirex, а також посилення його присутності в США.

Котирування більшості криптовалют у другому кварталі рухалися практично синхронно. Значення коефіцієнта кореляції за всіма активами перевищує 0,9, що говорить про дуже високий зв'язок.

У травні курси монет максимально синхронізувалися: майже всі коефіцієнти кореляції піднялися вище 0,95. Зв'язок з рухом ринку був відсутній тільки у tron.

У червні взаємозв'язок між криптовалютами спав. Коефіцієнти кореляції опустилися переважно нижче 0,9, що говорить про закінчення головної хвилі розпродажів. Частина альткоїнів робили спроби відновитися, на тлі чого їхня кореляція з іншими монетами ослабла. Насамперед це були LINK та UNI, а також SHIB та SOL.

Активність трейдерів на біржі

Загальні баланси користувачів у доларовому вираженні скоротилися за квартал на 59%, що насамперед пов'язано з падінням котирувань всіх цифрових активів.

Найменше в абсолютних значеннях скоротилися баланси Tron (TRX). Якщо ж зважати на зміну ціни, то баланси TRX скоротилися найсильніше з розглянутих криптовалют – приблизно на 15%. Також істотно більше, ніж падіння курсу, скоротилися баланси Dogecoin (DOGE) – близько 11%.

Водночас менше, ніж ціна, скоротилися баланси Solana (SOL), Polkadot (DOT) та Uniswap (UNI): на 26,5%, 14% та 11% відповідно.

Рейтинг десяти найпопулярніших серед користувачів EXMO криптовалют залишається практично незмінним із кварталу у квартал. Основною відмінністю другого кварталу стало те, що Dogecoin (DOGE) знову повернувся на четвертий рядок, поступившись Ethereum (ETH).

Найбільше збільшилася кількість власників NEAR Protocol (NEAR) – більш ніж удвічі. Другою за цим показником стала Solana (SOL) зі зростанням 51%. Із суттєвим відставанням за ними йдуть yearn.finance (YFI), GNY (GNY) та Velas (VLX): +18%, +7% та +5% відповідно.

В умовному загальному портфелі довгострокових власників, які зберігають актив без руху понад 90 днів, частка біткоїна залишилася на рівні 38%, як і в попередньому кварталі. Збільшилися майже на 1% частки XRP та dogecoin. Найбільше помітно скоротилася частка ether – на 3%.

Близько третини торгів припало на ціновий період від 29 000 USDT до 32 000 USDT. Після падіння курсу нижче 29 000 USDT торгова активність суттєво скоротилася. Частка обсягів торгів при ціні нижче цього рівня склала 26%. Також найбільше зіткнення продавців та покупців спостерігалося на рівні 21 000 USDT та на курсовому проміжку від 39 000 USDT до 41 000 USDT.

З повною версією звіту можна ознайомитись за посиланням:

https://info.exmo.com/wp-content/uploads/2022/07/kv.2-2022_zvit-po-kriptorinku_exmo-1.pdf

 

Тэги:   Криптовалюты

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: