Як працює космічний інтернет Starlink під час руху на великій швидкості / Все новости / Главная

Мінцифра перевірила, наскільки стабільно космічний інтернет Starlink працює в дорозі. Виявилось, що термінали можна використовувати навіть під час руху на високій швидкості. Пересуваючись зі швидкістю 130 км/год команда Мінцифри змогла подивитися влог Дії на YouTube. 

«Команда Space X радить використовувати термінали лише у фіксованому місці. Проте повномасштабна війна підкидає нові виклики, що вимагають нестандартних рішень. Тож ми протестували, чи зможе Starlink працювати ще й під час руху: на транспорті або залізниці», — пояснив керівник з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри, Андрій Набок.

Спідтест показав в середньому 100 мегабіт/с. З таким інтернетом можна дивитися відео, спілкуватися онлайн та обмінюватися файлами кільком десяткам людей одночасно. 

У мирному житті це може стати чудовим рішенням, щоб покрити інтернетом залізницю. Так українці зможуть дивитися фільми, слухати музику та бути на зв’язку з близькими у потязі.

Технічні деталі тест-драйву

Щоб перевірити якість та стабільність інтернету від Starlink у дорозі, команда:

  • використовувала автомобільний перетворювач струму для живлення терміналу;
  • зафіксувала антену горизонтально на імпровізованому кріпленні, зробленому з автомобільної шині;
  • розробила скрипти для автоматичних спідтестів та визначення стабільності зʼєднання;
  • відстежила через GoPro, які перешкоди впливають на з’єднання.

Технічні показники під час всього тест-драйву можна переглянути на дашборді.

Результати тестування будуть передані до Space Х для подальшого вивчення. Напевно, самому Ілону Маску буде цікаво дізнатись, на що спроможна його технологія у непередбачених та екстремальних умовах. 

Нагадаємо, наразі Україна є однією з країн з найбільшою кількістю терміналів Starlink. Понад 12 тисяч Старлінків просто зараз допомагають безперебійно працювати рятувальникам, пожежникам, лікарям та волонтерам. А минулого тижня під час ракетного обстрілу Вінниці російською армією, лише завдяки Starlink вдалося зберегти зв’язок та інтернет.

 

Тэги:   SpaceX

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: