Як нульове розмитнення вплинуло на ціни та вибір авто для ЗСУ / Все новости / Главная

З квітня по липень в Україні скасували мито на ввезення авто, щоб забезпечити транспортом сім’ї, які втратили його через війну, а також подбати про мобільність армії. Ця можливість відобразилася на асортименті авто в Україні, особливо тих, які найкраще слугують нашим Збройним силам на фронті. Так, упродовж трьох місяців дії пільгового періоду кількість запитів про пошук позашляховика чи пікапа на OLX Авто зросла на 50% та 20% відповідно. Ми підрахували, як змінились кількість, попит і ціни на такі авто на ринку.

Вибір серед позашляховиків збільшився вшестеро

Упродовж трьох місяців дії нульового розмитнення вибір серед фургонів і пікапів збільшився у 5,7 та 5,8 раза відповідно, а от найсуттєвіше зросло число оголошень про продаж позашляховиків — більш ніж ушестеро. Найбільший вибір серед цих авто пропонували на Київщині, Львівщині та Дніпропетровщині. Водночас кількість мінівенів на олх збільшилася в 3,7 раза у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Найбільше їх пропонували на Дніпропетровщині, Київщині та в Запорізькій області.

Найбільше зріс попит на пікапи та фургони, а найактивніше відгукувалися на продаж позашляховиків

З квітня по червень включно українці найчастіше цікавилися покупкою позашляховика. За цей період аналітики OLX зафіксували понад 471 тисячу відгуків на оголошення про продаж таких автівок. А це, до слова, майже в 6,5 разів більше у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Другими за популярністю стали фургони — на них відгукувалися майже 223 тисячі разів, що вдесятеро більше, ніж торік. Попит на пікапи зріс у 10 разів. Якщо з квітня по червень 2021 року на такі оголошення було 5 485 відгуків, то цьогоріч українці реагували на них уже 57 тисяч разів. Інтерес до мінівенів збільшився в 6,5 разів та склав цьогоріч понад 6 400 відгуків.

Як змінилися середні ціни на обрані типи кузова?

Тип кузова

Середня ціна в квітні-червні 2021 року, USD

Середня ціна в квітні-червні 2022 року, USD

Різниця

Позашляховик

12 852

13 120

2%

Пікап

6 571

6 383

⬇2,9%

Фургон

4 809

4 037

⬇16%

Мінівен

6 162

5 682

⬇7,8%

Три місяці дії нульового розмитнення позитивно вплинули на середню вартість автівок. Так, якщо порівнювати три пільгових місяці з аналогічним періодом минулого року, то найбільше впали в ціні фургони — в середньому на 16%. Середня вартість мінівенів знизилась майже на 8%, пікапів — лише на 3%. Водночас середня ціна позашляховиків — навпаки — підвищилась на 2%. Певне зростання ціни на автомобілі з таким типом кузова пов’язане зі значним зростанням попиту.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: