Мінцифра запускає освітню кампанію про те, як відкриті дані можуть допомогти українцям під час повномасштабної війни / Все новости / Главная

З початку повномасштабної війни українці стикаються не тільки з військовою агресією ворога, а й з низкою викликів в інформаційному полі, економіці та шахрайством. Тому кожному українцю варто бути пильним та розуміти, як реагувати у таких ситуаціях.

Міністерство цифрової трансформації підготувало новий освітній серіал і детальні інструкції про те, як вберегтися від інформаційних атак і випадково самому не поширювати ворожі наративи, як не стати жертвою шахраїв і не спонсорувати виробників продукції з країн-агресорів і як у цьому допомагають відкриті дані. Кампанія створена за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Про це все детально розповіли разом з відомим телеведучим Анатолієм Анатолічем на платформі Дія.Відкриті дані.

Серіал складається з трьох блоків (11 серій тривалістю 2-4 хвилини):

  • Відкриті дані та перевірка доброчесності волонтера й організації
  • Виявлення російського та білоруського сліду
  • Кібер- та інфогігієна в умовах війни

Подивитися можна за посиланням: http://surl.li/fwvsf

Під час перегляду відео та покрокових інструкцій ви дізнаєтеся:

  • Що таке відриті дані, де їх шукати та чому треба про них говорити під час війни.
  • Як безпечно донатити та що потрібно знати про волонтерів, благодійні організації та фонди. За допомогою яких алгоритмів та сервісів можна перевірити їхню доброчесність, на що звертати увагу.
  • Як не купити на полицях магазинів російський чи білоруський товар та навчитись розрізняти країну-виробника за спеціальним маркуванням та штрихкодом.
  • Які українські та міжнародні сервіси можна використовувати для перевірки присутності компанії на російському чи білоруському ринку, її походження, власників та інших даних. 
  • Що таке інформаційно-психологічні операції (ІПСО), які застосовує окупант, їхня мета та як від них уберегтись.
  • Як не стати рупором пропагандистів, де читати достовірні новини та на яких ресурсах можна самостійно перевіряти інформацію. 
  • Яких правил потрібно дотримуватись у месенджерах, загальних групах та особистих повідомленнях.
  • Що робити та куди звертатись, якщо стали свідком пересування ворожої техніки, її дислокації та розташування важливих об’єктів ворога.

«Мета нашої освітньої кампанії для Дія.Відкриті дані — легко та доступно розказати й надати практичні поради про те, як користуватись спеціальними сервісами та застосунками, зокрема, на основі відкритих даних для убезпечення себе та своїх близьких від інформаційних впливів, шахрайства та розповсюдження недостовірних новин», — ділиться Михайло Корнєєв, керівник експертної групи з відкритих даних Міністерства.

“З початку повномасштабного вторгнення українці згуртувались та кожен намагається зробити свій внесок у пришвидшення перемоги України. Більшість долучаються або фінансово, або власною працею до волонтерського руху чи благодійності, працюють в інформаційному полі та стараються підтримати економіку нашої країни. І цифрова грамотність у цьому є важливим аспектом. Освітні матеріали – це як дорожня карта, яка  навчить як користуватися відкритими даними та базовими інструментам, приміром, для перевірки організацій, контенту та іншого”, — зазначив Данило Молчанов, керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Освітня кампанія від Міністерства цифрової трансформації України створена за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

 

Тэги:   Дія

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: