Клітинне репрограмування повернуло зір мавпам / Все новости / Главная

Вчені змогли за допомогою клітинного репрограмування повернути зір мавпам зі штучно викликаним порушенням зорових нервів. Це ще на крок наближує людство до рецепту одвічної молодості.

Боротьба зі старінням

Клітинне репрограмування - один з підходів до старіння, що фокусується на одній з причин старіння в моделі Hallmarks of aging, - порушення епігеному. Дехто, як наприклад Девід Сінклер, один з авторів дослідження і співзасновник Life Biosciences, вважають, що порушення епігеному - це основна причина старіння, і вплив на неї автоматично вплине і на всі інші причини старіння. 

Ця точка зору ще потребує підтвердження, але програми з клітинного репрограмування отримують багато уваги від інвесторів. Безос і Мільнер вклалися в Altos Labs. CEO OpenAI Сем Альтман вклав, як він каже, практично всі наявні вільні гроші у дві компанії: в Helion, що розробляє ядерний синтез, - $375 млн, і в Retro Biosciences, що розробляє, в тому числі, клітинне репрограмування - $180 млн. Крім цих двох, є й інші стартапи з сумами в районі 100 млн.

Сінклер, що вивчає старіння у своїй лабораторії в Гарвардській медичній школі, мабуть, один з двох головних вчених у світі (разом з Обрі Ді Греєм), які просувають боротьбу зі старінням. Раніше цього року він з командою дослідників випустив роботу, присвячену епігенетичній теорії старіння. А в 2020 році спосіб, випробуваний цього разу на мавпах, він успішно випробував на мишах з пошкодженням оптичного нерва.

Випробування на мавпах

Цього разу за допомогою лазера вчені завдавали ушкодження очам мавп. Мавпи демонстрували зниження ключових параметрів зору, типове для людей з ішемічною невропатією зорового нерва, включаючи результати електроретиноограми, томографії та ін.

Наступного дня мавпи отримували внутрішньоочні ін'єкції вірусних векторів з трьома з чотирьох факторів Яманакі.

Факторами Яманакі називають коктейль з білків, які перепрограмують дорослі клітини в універсальні стовбурові клітини, за відкриття цих білків біолог з Кіотського університету Синія Яманака отримав частину Нобелівської премії з медицини.

Активація факторів проводилася за допомогою доксицикліну, який мавпи приймали систематично до кінця дослідження. Мавпи, які отримали фактори Яманакі, показали значні поліпшення за результатами електроретинограми. У них також збільшилася кількість пучків аксонів.

На жаль, подробицями, цифрами і графіками дослідники поки не поділилися. З усього цього можна винести головне. Жодними найсучаснішими методами подібні пошкодження нервів не лікуються. Репрограмування омолодило клітини і дозволило їм відновитися. Це великий крок до початку випробувань на людях, але за великим рахунком, це не про зорові невропатії і навіть не про зір. Ті ж самі методи можно застосовувати до інших тканин, можливо, навіть до всього організму. А значить, людство на крок ближче підібралося до рецепту одвічної молодості.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: