Створено порошок, що швидко очищає навіть дуже брудну воду / Все новости / Главная

Вчені зі Стенфордського університету розробили суміш для швидкої і дешевої дезінфекції води. Метод працює швидко і не потребує витрат енергії. 

За основу взято принцип, який давно існує в природі - при опроміненні ультрафіолетом мікроорганізми в рідині гинуть. Але цей процес займає багато годин, тоді як нова суміш здатна очищати воду за лічені хвилини.

Суміш складається з дешевих і доступних компонентів - оксиду міді, сульфату молібдену і заліза, які подрібнені до частинок нанометрового розміру. Отриманий порошок засипається в забруднену воду, ємність поміщають під пряме сонячне світло. Молібден і мідь при поглинанні фотонів світла виділяють вільні електрони, які запускають хімічну реакцію у воді, в результаті чого в рідині утворюється перекис водню і гідроксильні радикали.

І перекис, і радикали вкрай небезпечні для живої матерії, вони руйнують мембрани клітин і знищують мікробів. Але ці речовини нестабільні і швидко розпадаються, тому для очищення води необхідний постійний доступ до сонячного світла. Але зовсім небагато - для очищення 200 мл рідини (стандартний пластиковий стакан) з вмістом бактерій кишкової палички 1 млн штук на 1 мілілітр знадобилося трохи порошку і 60 секунд часу, після чого живих бактерій у контейнері не залишилося.

Ключовий компонент суміші - залізо, оскільки воно дозволяє після очищення видалити порошок з рідини за допомогою звичайного магніту. Суміш можна повторно використовувати до 30 разів. Плюс її легко виготовляти в великих об’ємах, залежно від поточних цілей. Вчені сподіваються, що їх винахід допоможе вирішити проблему дефіциту питної води в багатьох куточках світу.

 

Тэги:   Наука

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: