Вчені хочуть створити біокомпьютер, який зможе замінити штучний інтелект / Все новости / Главная

Штучний інтелект все більше захоплює наше життя, але група вчених стверджує, що майбутнє за «органоїдним інтелектом», або ОІ. Органоїдний інтелект, що працює завдяки живим клітинам людського мозку, може перевершити будь-яку штучну систему.

Органоїди - це тривимірні згустки біологічної тканини, які вчені роками вирощують, експериментуючи з ними. Дослідники з Університету Джона Хопкінса працюють з органоїдами мозку маючи на меті створення «біокомпьютера».

«Хоча кремнієві комп'ютери, безумовно, краще працюють з числами, мозок краще вчиться. Наприклад, AlphaGo (штучний інтелект, що переміг першого гравця в Go в 2017 році) навчався на даних 160 000 ігор. Людині для набуття такого досвіду довелося б грати по п'ять годин на день понад 175 років», - каже професор Томас Хартунг, один з авторів дослідження.

Мозок не тільки краще вчиться, а й є більш енергоефективним. Наприклад, кількість енергії, витраченої на тренування AlphaGo, перевищує кількість, необхідну для підтримки активності дорослої людини протягом десяти років.

«Мозок також володіє дивовижною здатністю зберігати інформацію, яка оцінюється в 2500 ТБ», - додає Хартунг. За словами професора, людство майже досягло фізичних кордонів кремнієвих комп'ютерів, оскільки ми не можемо упакувати ще більше транзисторів у крихітний чіп. Але мозок влаштований зовсім по-іншому. Він містить близько 100 мільярдів нейронів, пов'язаних тисячами точок з'єднання. Це гарантує величезну різницю в потужності порівняно з нашою поточною технологією.

«Ми знаходимося в тому моменті, коли технології для створення справжнього біокомпьютера вже дозріли. Сподіваємося, що деякі з чудових функціональних можливостей людського мозку можуть бути реалізовані як ШІ, наприклад його здатність приймати швидкі рішення на основі неповної і суперечливої інформації (інтуїтивне мислення)», - каже Хартунг.

Використання органоїдів, вирощених з клітин, вигідне для вчених, оскільки не потребує тестування на людях чи тваринах. Хартунг створює функціональні органоїди мозку з 2012 року, використовуючи клітини людської шкіри, які перепрограмуються в стан ембріональних стовбурових клітин. Потім вони можуть бути використані для формування клітин мозку і, нарешті, органоїдів з функціонуючими нейронами та іншими особливостями, які можуть підтримувати основні функції, такі як пам'ять і безперервне навчання.

«Це відкриває можливості дослідження того, як працює людський мозок. Тому що ви можете маніпулювати системою, робити те, що з етичних міркувань не можна робити з людським мозком», - каже Хартунг.

Вчені планують зібрати органоїди мозку в нові форми біологічного обчислювального обладнання, яке буде набагато більш енергоефективним, ніж сучасні суперкомп'ютери. Такий комп'ютер краще буде справлятися зі складними логічними проблемами.

Органоїдний інтелект і біокомпьютери не становитимуть загрози для ШІ або людського мозку, вирощеного старомодним способом, найближчим часом. Але Хартунг вважає, що час почати збільшувати виробництво мозкових органоїдів і навчати їх за допомогою ШІ, щоб подолати деякі недоліки наших існуючих кремнієвих систем. Вчений зазначає, що перш ніж буде створене щось, порівнянне з будь-яким типом біологічного комп'ютера, пройдуть десятиліття.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: