Половині українців в Польщі пропонували менше мінімальної заробітної плати / Все новости / Главная

Організація United for Ukraine у співпраці з Міжнародним комітетом порятунку (IRC) недавно оприлюднила свіже соціологічне дослідження серед українців, що шукають притулок в Польщі. Це опитування стало частиною суспільної кампанії «Знай свої права».

Оскільки війна в Україні не закінчується, люди, що знаходяться в Польщі, змушені шукати стале джерело доходу. Згідно з результатами опитування, 58% опитаних стикалися з пропозиціями працювати за заробітну плату, яка була нижчою від мінімальної в Польщі. 41% респондентів потрапляли в ситуацію, коли роботодавець пропонував працювати без попередньо укладеного контракту. Крім того, 59% опитаних вважають, що через своє громадянство вони отримують заробітну плату меншу, ніж їхні польські колеги на тій самій посаді з таким самим обсягом роботи.

«86% респондентів опитування IRC визнають, що вони зазнають труднощів, намагаючись знайти роботу в Польщі. Це досить невтішний показник, котрий показує, що міжнародне співтовариство та національні установи повинні збільшити свою підтримку для допомоги людям, які втекли від війни та намагаються відновити своє життя в Польщі, стати впевненими шукачами роботи. Підвищувати обізнаність та розширювати можливості біженців на ринку праці шляхом надання інформації про їхні законні права та обов’язки – лише частина справи. Інша – інвестувати в підвищення кваліфікації та заохочення роботодавців працевлаштовувати біженців», - каже Алан Мозлі, регіональний директор IRC у Польщі. 

За результатами опитування, респонденти вказують на декілька найпоширеніших проблем, з якими стикаються під час працевлаштування. Серед них відзначається недостатній рівень мови або невизнання дипломів і кваліфікацій, що ускладнює пошук роботи відповідно до їхніх здібностей. Часто люди змушені приймати роботу, яка не відповідає їхнім навичкам.

Серед інших проблем респонденти зазначають, що опис вакансій часто містить неправдиві обіцянки або графік роботи, який відрізняється від узгодженого. Наприклад, нічні зміни можуть ускладнити пошук доступного догляду за дітьми і створити значні перешкоди для зайнятості. Крім того, кілька людей зазначили проблему затримки виплати заробітної плати. Ці фактори впливають на стабільність та комфорт працівника.

«Щодня я спілкуюся з нашими клієнтами з України, які шукають роботу. Я бачу наскільки важливо, щоб вони розуміли які вони мають права. Але не менш важливо і те, щоб вони знали, як ці права реалізувати. Днями я спілкувалася з клієнткою в Центрі, яка в Україні працювала інженером на заводі. Одразу після приїзду вона звернулася до служби зайнятості, щоб отримати допомогу у працевлаштуванні. Їй запропонували фізичну працю, занадто важку для неї. Цілий день їй доводилося носити важкі речі. Їй довелося звільнитися через стан здоров'я та ненормований робочий день. Вона звернулась до центру "Крок до праці", щоб дізнатися більше, отримати підтримку та відновити впевненість в собі. Навчання психосоціальним навичкам, уроки польської мови та юридичні тренінги допомагають їй це зробити, щоб отримати можливість на краще майбутнє», - каже Вікторія Лєпіна, спеціаліст із забезпечення життєдіяльності IRC, що працює в Центрі інтеграції та підтримки “Крок до праці”.

Кампанія «Знай свої права» спрямована на підвищення рівня знань українських біженців в Польщі щодо їхніх працевлаштування і прав. Її метою є надання необхідної інформації про польський ринок праці, допомога у пошуку роботи та підтримка працівників у забезпеченні їхніх прав. Кампанія вже охопила більш ніж 300 тисяч людей.

В рамках цієї кампанії надається важлива інформація про місця, де можна знайти допомогу, різні види трудових контрактів, що існують в Польщі, а також про права та обов'язки роботодавців. Крім того, надаються корисні ресурси та контакти для отримання додаткової інформації та правової підтримки від партнерів, з якими співпрацює IRC. Залучення українських та польських громадських діячів до цього проєкту свідчить про важливість цієї теми для української громади. IRC також співпрацює з популярною YouTube-програмою «Призма Пофігізма», де розміщені інтерв'ю з юристами, психологами та консультантами з питань праці, з відомими особистостями, такими як Наташа Калініна та Аревік Арзуманова, а також з провідними українськими ЗМІ, такими як delo.ua, bit.ua та New Voice (nv.ua).

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: