Мінцифра перевірить рівень цифровізації України / Все новости / Главная

Мінцифра вперше буде оцінювати рівень цифрових послуг і розвитку цифрової інфраструктури в територіальних громадах України. Вимірювання буде проводитися за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа, та компанії "Делойт".

Індекс цифрової трансформації громад України допоможе встановити рівень цифрових послуг і стан цифрової інфраструктури в територіальних громадах України, а також визначити пріоритетні напрями цифрового розвитку та системного впровадження інструментів е-урядування, е-комерції та інших.

«Індекс – це перший такий досвід в Україні, що дозволить оцінювати й покращувати  стан локальної цифрової інфраструктури. Рішення, ухвалені на державному рівні,  впливають на цифрову трансформацію громад, і навпаки — з рішень на місцях  починається комплексний розвиток держави. Тому ми раді презентувати Індекс як  інструмент позитивної цифрової трансформації регіонів», — каже Олексій Кулеба, заступник голови Офісу Президента України.

Структура Індексу відповідає стратегічним цілям Мінцифри, а також враховує світовий досвід цифрової трансформації та нормативні документи, що регулюють процес цифровизації на загальнодержавному рівні.

За словами Валерії Іонан, заступника Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції, індекс цифрової трансформації громад допоможе розробити дорожні карти для кожної громади, з метою посилення та прискорення будівництва цифрової держави. Індекс ґрунтується на комплексній методології, що включає 65 з 78 показників, охоплюючи 5 категорій: цифрову економіку, послуги та інфраструктуру, а також цифрові навички та цифровизацію в органах місцевого самоврядування. 

Індекс відображатиме цифровий розвиток громад та готовність до цифрової трансформації. Результати вимірювання нададуть громадам можливість побачити сильні та слабкі сторони і, відповідно, розвивати необхідні цифрові послуги в їх регіоні, а також зосереджуватись на цифровій освіті, цифровій економіці та навіть залучати інвестиції для актуальних локальних проектів.

Для вимірювання рівня цифрової трансформації в громадах будуть використовуватись Базовий Індекс (для малих та середніх територіальних громад) та Розширений Індекс (для значних та великих територіальних громад), кожен з яких включатиме 5 однакових блоків, але з різною кількістю показників - 65 та 78 відповідно.

Основні блоки Індексу

Цифрова економіка

У цьому блоку буде оцінюватися здатність територіальної громади сприяти розвитку інформаційних технологій, створювати розвинену ІТ-екосистему на власній території.

Розвиток цифрових навичок населення

Група показників буде включати заходи з підвищення рівня цифрової грамотності та підтримки громадян, які бажають розвиватися в сфері інформаційних технологій.

Цифрова інфраструктура

У цьому блоку буде оцінюватися наявність та функціонування інфраструктури, необхідної для поширення цифровизації та забезпечення безпеки функціонування для населення.

Цифровізація публічних послуг

Блок буде містити показники, що оцінюватимуть надання послуг територіальними громадами через цифрові канали з високим рівнем зручності, доступності по різних каналах, простоти використання та безпечності.

Цифрова трансформація органів місцевого самоврядування

Цей блок буде оцінювати підтримку функцій прямої демократії, створення інструментів для забезпечення внутрішнього функціонування органів місцевого самоврядування та цифровізації їх діяльності.

За результатами дослідження буде визначено рівень цифрової зрілості територіальної  громади — від стартового до трансформаційного.

Результати вимірювання Індексу будуть корисними для: 

  • Мешканців/ок і потенційних мешканців/ок громади 
  • Органів державної влади 
  • Бізнесу 
  • Очільників/ць територіальних громад та представників/ць органів місцевого  самоврядування 
  • Інвесторів та донорів 
  • ЗМІ, громадських об’єднань та дослідників

 

Тэги:   Дія

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: