Технологічні рішення: брати мікрокредити в Україні стало безпечніше / Все новости / Главная

Детальне вивчення звітів Націнального комісії, що здійснювала державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (діяльність комісії припинено в червні 2020 року) в Україні, дозволяє звернути увагу, що тільки за перше півріччя 2020 року було зареєстровано кілька сотень мікрофінансових організацій, що надають послуги кредитування фізичним особам. З початку року українці уклали з МФО понад мільйон договорів, а в 2019 році - 1,5 мільйона, що на 113% більше, ніж за аналогічний період 2018, зазначає Ігор Новіков, фінансовий аналітик TurboZaim Україна.

МФО дають громадянам вагомі переваги - забезпечують можливість отримання позики в мінімальні терміни. При цьому компанії не вимагають у потенційних клієнтів великої кількості документів і довідок. Досить наявності паспорта та ІПН. Але головна перевага роботи сучасних МФО в Україні полягає в наданні послуг онлайн. Будь-яка людина може заповнити заявку на офіційному сайті кредитора, завантажити копію сторінок паспорта та ІПН, вказати контакти для зв'язку і отримати гроші в борг. Звичайно, у простих людей виникають питання, наскільки така діяльність безпечна, і в чому її «підводні камені».

Як МФО перевіряють своїх позичальників

Звичайні громадяни не завжди розуміють, як кредитуюча компанія проводить перевірку потенційного клієнта і приймає рішення про видачу онлайн кредиту без дзвінків і перевірок. Здається, в анкеті можна написати «що завгодно». Особливо, якщо фотографії документів не вимагають.

Відповідь на це питання прозвучить банально - персональні дані. Перевіркою користувачів займаються спеціальні скорингові програми, які вивчають надану інформацію, досліджують її на предмет достовірності і дають точну оцінку. Крім того, онлайн-кредити в 99% випадків видаються на банківські картки. Клієнт перед відправкою заявки повинен пройти процедуру верифікації - спеціальну перевірку, яка дозволяє переконатися, що вказаний номер картки дійсний і належить людині, яка звернулася. Автоматично підтверджується особистість, адже при оформленні самої картки ви вже надавали банку паспортні дані та іншу персональну інформацію.

Високі відсотки - не завада

До недавнього часу ніхто не регулював процес визначення відсоткової ставки за позиками мікрофінансовими організаціям України. Це дозволяло компаніям встановлювати високі ставки (в деяких компаніях - до 400% в рік), підстраховуючи таким чином ситуації з неповерненням. Втім, українців це не зупиняло: простота отримання позики змушує громадян йти не на надто вигідні для себе умови. Простій людині набагато зручніше взяти позику і постаратися погасити заборгованість в обумовлений термін (або скористатися послугою пролонгації), щоб уникнути штрафних санкцій за прострочення.

Сприяли популяризації діяльності МФО і рекламні акції - розкручені компанії пропонували новим клієнтам позику під 0%. Людина із задоволенням користувалась вигідною пропозицією взяти швидкий кредит без переплати, а вже наступну позику брала «за гроші», оскільки встигла оцінити інші переваги мікрокредитування.

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: