За квартал капіталізація ринку криптовалют впала на 4,2% / Все новости / Главная

Глобальна криптовалютна біржа EXMO поділилася результатами квартального звіту з оглядом крипторинку. Так у дослідженні представлені ключові показники ринку за 1-й квартал 2022 року, де експерти проаналізували обсяги торгів та активність трейдерів. Нижче представлені основні підсумки кварталу.

Ключові показники ринку

Капіталізація криптовалютного ринку за перший квартал 2022 скоротилася на 4,2%. Попри падіння в січні, ринку вдалося майже повністю відновитися за наступні два місяці та повернутися до рівня понад $2 трлн.

Обсяги торгів за звітний період скоротилися на чверть проти попереднього кварталу. Поступове зростання ринку супроводжувалося і відносним збільшенням торгової активності, хоча й у значно меншому темпі.

Медіанне значення криптовалютного індексу страху та жадібності за квартал склало 25 пунктів, що належать до зони «Екстремального страху». Протягом кварталу спостерігалося лише кілька короткочасних періодів підйому настроїв на ринку з виходом індексу до «Нейтральної» зони.

Крипторинок vs публічні компанії

Якщо позаминулого кварталу крипторинок за своїми розмірами поступався тільки Apple і Microsoft, то тепер до списку додалася і Saudi Aramco, капіталізація якої досягла $2,3 трлн.

До кінця першого кварталу кількість компаній, що випереджають Bitcoin за капіталізацією, зменшилася до 6 на тлі падіння акцій Meta. А позиція Ethereum за підсумками кварталу не змінилася.

Кореляція з S&P 500

2022 рік розпочався для крипторинку зі слабкою зворотною кореляцією в порівнянні з фондовим ринком. У першій декаді січня вона навіть трохи зміцнилась, але вже з середини місяця тренд почав змінюватися на протилежний, та до 1 лютого сформувався високий прямий зв'язок між індексом S&P 500 та капіталізацією криптовалюти.

Протягом першої половини березня кореляція була переважно слабкою, але на кінець кварталу 30-денний коефіцієнт кореляції знову повернувся до дуже високих значень, а саме до 0,9.

Кореляція крипторинку з громадськими компаніями

Між капіталізацією крипторинку та акціями більшості компаній, пов'язаних із криптовалютами, простежується середній або високий зв'язок. Це підтверджує припущення, що купівля акцій таких компаній могла здійснюватись як непрямі інвестиції в криптовалюти.

Дуже високий коефіцієнт кореляції за квартал виявився з акціями MicroStrategy, яка продовжила скуповувати BTC, та двома найбільшими майнінговими компаніями у США Riot Blockchain та Marathon Digital Holdings.

Якщо в січні-лютому кореляція могла слабшати, то в березні вона стала дуже високою майже з усіма компаніями, крім виробника обладнання для майнінгу Ebang.

Кореляція біткоїну з громадськими компаніями

У першому кварталі 2022 року у біткоїну спостерігається трохи менш сильний зв'язок з акціями розглянутих компаній у порівнянні з крипторинком загалом. До того ж у попередньому кварталі картина була прямо протилежною.

Ймовірно, що така зміна пов'язана з тим, що учасники ринку воліли шукати альтернативи біткоїну як серед альткоїнів, так і за рахунок акцій компаній, які вкладаються в криптовалюти або їх видобування.

Частки криптовалют на ринку

Протягом кварталу домінування біткоїну досить сильно вагалося. Його частка на ринку зростала до 49% та падала до 35%. Медіанне значення за період становило 41%.

Максимальне значення частки ether досягло 22%, а мінімальне – 15%. У березні домінування ETH помітно зміцнилося: медіанне значення протягом місяця становило 20,2%. Медіанне значення за квартал – 18,5%. Схожі тенденції спостерігалися щодо solana.

Частка решти ринку у березні скоротилася. Тобто більш високим попитом у березні мали лише деякі великі альткоїни. Інші криптовалюти, які викликають менше довіри, розпродавали.

“Обсяги торгів на EXMO у першому кварталі впали на 40% щодо попереднього кварталу. Основний спад торгової активності припав на січень, який традиційно вважається періодом затишшя після новорічних свят. Протягом першого кварталу спостерігалося два стрибки в обсягах торгів. Другий стрибок було зафіксовано 24 лютого – день вторгнення росії на територію України. У тому числі обсяги торгів зросли на 163% від середньодобового показника. А кількість активних трейдерів у січні та лютому скоротилася на 6,5% та 10% відповідно. Проте, у березні на тлі відновлення ринку кількість трейдерів, які здійснювали угоди, зросла на 20%”, – Сергій Жданов, СЕО EXMO, коментує квартальні торги біржі.

Щодо обсягів торгів, то вони скоротилися майже за всіма криптовалютами. Винятком стала лише Solana (SOL), яка була додана до лістингу 31 грудня. Зростання торгової активності за цим активом спостерігалося протягом усього кварталу.

Найбільше падіння в ціні зафіксоване Uniswap (UNI), токена децентралізованої біржі. Причина, ймовірно, пов'язана із зниженим торгової активності на децентралізованих біржах, за даними CoinGecko. UNI не допомогло навіть те, що протягом кварталу проект був лідером за активністю розробників, згідно з Santiment.

Другою за падінням серед провідних криптовалют стала Solana (SOL). Альткоін показав найвищий ROI за березень, але не зміг повністю відновитися після падіння у січні, яке також виявилося найбільшим.

Активність трейдерів на біржі

Крім того, в EXMO відзначили зміни середнього розміру першого депозиту на біржі в першому кварталі. Так показник скоротився на 20% порівняно із попереднім періодом.

Середній депозит у лютому досяг рекордного рівня за останній рік. Він виявився на 34% вищим за попередній максимум, зафіксований у листопаді, коли торговельна активність була значно вищою.

За квартал баланси більшості криптовалют скоротилися -- цьому також сприяло падіння їхньої ціни щодо долара.

Проте, якщо за збитком за звітний період із розглянутих криптовалют Shiba Inu (SHIB) та Polkadot (DOT) посіли третє та четверте місце відповідно, то баланси по ним скоротилися найменше, після Chainlink (LINK), – на -9%.

З відновленням ринку у березні баланси криптовалют також зросли у середньому на 21%.

Найбільше зростання балансів спостерігалося по Solana (SOL) та Cardano (ADA) – на 22% та 18% відповідно.

Десятка найбільш поширених криптовалют на гаманцях користувачів майже не змінилася за квартал, а найбільше зростання кількості власників порівняно з попереднім кварталом було зафіксовано у TON (+27%), shiba inu (+25%), GMT token (+19%), iqeon (+18%) та GNY (+16%).

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: