Вільний світ збільшить інвестиції в Київську агломерацію / Все новости / Главная

Київ та область отримають близько 1,1 млрд євро інвестицій для посилення життєстійкості та пришвидшення післявоєнної відбудови в рамках семи угод, підписаних під час Київського інвестиційного форуму «Стійкість. Інновації. Сталий розвиток», що відбувся 28 листопада 2022 року в Брюсселі.

Київ та дванадцять європейських міст, зокрема Брюссель, Париж, Рим, Гельсінкі, Познань, Подгориця, Берлін, Ліон, Рига, Сараєво, Бергамо та Вільнюс, уклали спільну декларацію про об’єднання зусиль для забезпечення швидкої та стабільної відбудови зруйнованих російськими атаками міських територій столичного регіону. В рамках підписаної на форумі декларації ці міста домовились про взаємну підтримку в кризових ситуаціях і допомогу гуманітарного та технічного характеру, а також про посилення економічних, культурних та суспільних відносин у майбутніх проєктах.

Також були підписані такі документи: Угода про побратимство між містами Київ і Дублін, Меморандум про взаєморозуміння між містами Київ та Гельсінкі та Угода про встановлення дружніх відносин між містами Київ та Сараєво.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і місто Київ підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою координації подальшої співпраці щодо фінансування та підготовки пріоритетних інвестиційних проєктів у післявоєнній відбудові столиці України. Меморандум створює основу для подальшої співпраці Києва та ЄІБ щодо проєктів, які сприятимуть стійкості, зростанню та сталому розвитку.

Обидві сторони співпрацюватимуть задля проведення вкрай необхідних робіт з розвитку транспортної інфраструктури міста, зокрема модернізації рухомого складу Київського метрополітену. Поточна оціночна вартість проєкту становить 450 млн євро, його мета – допомогти Києву позбутися залежності від російського рухомого складу метрополітену та відповідних запчастин. Наразі 80 % вагонів столичного метрополітену російського виробництва, і більш ніж половина з них потребують модернізації, оновлення або заміни.

Крім того, Київ та EIB Global, підрозділ Групи ЄІБ з розвитку, розпочнуть підготовку низки інших проєктів, які мають життєво важливе значення для сталого розвитку міста, – таких як розширення Київського метрополітену орієнтовною вартістю понад 500 млн євро та реконструкція соціального житла, постраждалого від російських бомбардувань.

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підтримуватиме Програму відновлення Фонду енергоефективності, надаючи об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у різних містах України гранти ЄС для покриття витрат на ремонт багатоквартирних будинків, що не зазнали структурних пошкоджень. Зазначена програма, на яку виділено 25 млн євро, покриватиме серед іншого заміну віконних та дверних блоків, ремонт дахів і стін. Пілотна фаза проєкту на суму

5 млн євро розгортається в Києві, Житомирі, Сумах та Чернігові, а також у великих містах північної та центральної України, які зазнали частих атак росіян протягом останніх двох місяців.

Крім того, у рамках Київського інвестиційного форуму досягнуто домовленостей з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо підготовки проєктів у сфері енергетичної безпеки, фінансуванні екстреної ліквідності комунальних активів, компенсації втрат імпорту та інших заходів для забезпечення стійкості і стабільної життєдіяльності української столиці орієнтовною вартістю 100 млн євро.

«Уперше за свою історію Київський інвестиційний форум відбувся за межами столиці України. Дуже символічно, що він пройшов у Брюсселі, у серці Європи. Адже сьогодні українці захищають свій європейський вибір у жорстокій війні. Ми захищаємо європейські цінності, мир та стабільність у всій Європі. Підтримка Європейського Союзу і всього цивілізованого світу життєво важлива для України – задля перемоги над агресором, задля післявоєнного відновлення. Нам потрібні ваші інвестиції, ноу-хау, ваша допомога. Сподіваємось, що можемо на неї розраховувати. Я переконаний, що разом ми обов’язково переможемо і разом станемо сильнішими», – зазначив мер Києва Віталій Кличко.

Мер міста Брюссель Філіп Клоуз, який запропонував провести форум у столиці Європейського Союзу, висловив повну солідарність з мешканцями Києва та України.

«Мій сьогоднішній головний меседж дуже простий: ми повинні продовжувати надавати підтримку Україні та допомагати їй відновлюватися. Я закликаю вас усіх бути активними учасниками оновлення України. Зараз йдеться про майбутнє України, майбутнє її столиці. Разом з різними містами Європи ми маємо створити спеціальну групу, щоб допомогти українським містам з усіма їхніми потребами», – наголосив Філіп Клоуз.

Наразі місто Київ потребує термінової допомоги, щоб пережити зиму, але в довгостроковій перспективі відбудована українська столиця має перетворитися на сучасне, динамічне, екологічне європейське місто.

Учасники форуму впевнені, що Київ має можливість стати провідним містом Європи, а міжнародна підтримка та інвестиції сприятимуть швидшій післявоєнній відбудові столиці, сприятимуть сталому розвитку міст та прискорять інтеграцію України до Європейського Союзу.

У фокусі панельних дискусій Київського інвестиційного форуму «Стійкість. Інновації. Сталий розвиток» – нагальні потреби та виклики для міст Київської агломерації, а також питання відновлення й зміцнення столичного регіону з урахуванням цифровізації, сталого розвитку міст та інтеграції до ЄС. Учасники дискусій обговорили підходи та стратегії «відбудувати краще» замість просто «усунути завдану шкоду» та забезпечити фундаментальні зміни й інклюзивну реконструкцію України та Києва за допомогою державно-приватного партнерства. Коли війна закінчиться, за підтримки міжнародних партнерів Київ матиме унікальний шанс модернізувати столичну агломерацію відповідно до принципів і найкращих практик міської стійкості та сталого розвитку. Зміцнюючи місцеві екосистеми та заохочуючи громадян брати активну участь у житті міста, ми зможемо створювати рішення, справді орієнтовані на людину.

Соціальні підприємці та соціальні підприємства відіграватимуть значущу роль у виживанні під час війні та відбудові України як у соціальній, так і в економічній сферах. Щоб побудувати стійке суспільство та економіку, Київ має сприяти соціальній економіці, створюючи потужну екосистему соціального впливу, яка використовуватиме технології та інновації. Соціальні підприємці можуть бути агентами змін, привносячи глибоке розуміння потреб місцевих громад і пропонуючи ефективні рішення.

«Українці можуть продемонструвати нам найкращі приклади того, як працює соціальна економіка, тому що в неспокійні часи всі формальні традиційні мережі руйнуються, і вам негайно потрібні нові рішення… Дуже скоро ми багато чого навчимося в України у сфері формування соціального підприємництва», – заявив мер Вільнюса Реміґіюс Шимашюс.

Основну програму Київського інвестиційного форуму доповнив організований асоціацією EUROCITIES сайд-івент, присвячений відновленню та відбудові населених пунктів у Київській області, а також можливостям співпраці європейських міст. Президент EUROCITIES, мер Флоренції Даріо Нарделла у своєму вітальному слові нагадав про ініціативу «Генератори надії», у рамках якої українські міста отримають термінову допомогу для забезпечення електропостачанням лікарень, шкіл, центрів допомоги, притулків, телекомунікаційних станцій та інших об'єктів критичної інфраструктури.

Своїм досвідом налагодження співпраці та управління агломераціями поділилися міські експерти, які представляють різні мегаполіси – Прагу, Амстердам, Лілль, Ліон, Осло та інші міста. Вони також представили свою експертизу, яка, на їхню думку, може стати у нагоді при відбудові Києва та Київської області.

Київський інвестиційний форум продемонстрував незмінний інтерес і відданість партнерів, які підтримують Україну та її столицю: захід відвідали понад 350 учасників, серед яких 16 делегацій мерів, 26 послів та глав іноземних дипломатичних місій, акредитованих у Бельгії, сім партнерських організацій і міжнародних установ, 21 засіб масової інформації, 54 представники бізнесу, галузевих асоціацій, неприбуткових організацій та аналітичних центрів. Понад 1500 глядачів дивилися пряму трансляцію Київського інвестиційного форуму онлайн.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: