IBM планує замінити тисячі робочих місць штучним інтелектом / Все новости / Главная

Компанія IBM призупиняє прийом співробітників. Вона планує зняти близько 7,8 тис. вакансій та замість людей закрити їх системами штучного інтелекту.

Глава IBM Арвінд Крішна (Arvind Krishna) заявив про намір компанії призупинити прийом нових співробітників на ряд посад в компанії. Очікується, що в найближчі роки з багатьма завданнями зможе успішно справлятися штучний інтелект. Зокрема, мова йшла про співробітників «бек-офісу» на кшталт HR, чиї завдання не передбачають безпосереднього спілкування з клієнтами.

Очікується, що прийом на роботу співробітників на нові позиції буде або уповільнений або зовсім зупинений. Близько 26 тис. співробітників бек-офісу IBM займають посади, що не передбачають прямого спілкування з клієнтами. За словами Крішни, близько 30% з цих співробітників можна легко замінити за допомогою ШІ і автоматизації в наступні п'ять років. Іншими словами, мова йде про долю приблизно 7,8 тис. робочих місць - на деякі з них просто не будуть наймати нових співробітників.

Люди більше не потрібні

У той час як ШІ-інструменти привернули увагу громадськості в першу чергу у зв'язку з їх можливістю генерувати програмний код, тексти та інший контент, експерти припускають, що потенційно вони здатні негативно вплинути на ринок праці. План Крішни, який став відповіддю на швидкий розвиток технологій, є лише першою з ознак прийдешніх кадрових змін у багатьох галузях.

За словами Крішни, все більше повсякденних завдань на кшталт підготовки листів або переміщення співробітників між департаментами скоро, схоже, будуть повністю автоматизовані. Правда, багато функцій HR, від підбору персоналу до оцінки їх ефективності, ШІ, можливо, не зможе виконувати ще протягом десятиліття.

Зараз на IBM працюють близько 260 тис. співробітників, і компанія продовжує наймати розробників і людей для роботи з клієнтами. На думку Крішни, знайти претендента сьогодні простіше, ніж ще рік тому. Раніше цього року компанія повідомила про майбутнє скорочення декількох тисяч осіб. При цьому глава компанії заявив, що тільки в першому кварталі поточного року IBM найняла ще 7 тис. Варто зазначити, що сама IBM стояла біля витоків появи ШІ-рішень. Зокрема, її суперкомп'ютер IBM Watson і супутнє ПЗ застосовувалися для побудови моделей машинного навчання ще 10 років тому.

Зараз Крішна, який зайняв пост глави компанії в 2020 році, активно займається оптимізацією бізнесу - від продажу не дуже маржинальних структур на кшталт Watson Health до скорочення співробітників. Очікується, що до кінця 2024 року його дії допоможуть економити до $2 млрд щорічно.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: