Фімоз: чи можна обійтися без операції? / Все новости / Главная

Фімоз — це звуження крайньої плоті, через яке голівка статевого члена на може бути відкрита повністю або частково. Лікарі розрізняють два види фімозу: фізіологічний та патологічний. Про перший варіант говорять, коли йдеться про хлопчиків від народження до досягнення дитиною 3–5 років. Протягом цього періоду під впливом гормональних процесів в організмі дозріває крайня плоть і фімоз поступово зникає. Якщо ж у дитини в старшому віці проблема зберігається, фахівці говорять про патологічний фімоз. Захворювання супроводжується низкою супутніх проблем: запальні процеси між внутрішнім листком крайньої плоті і голівкою пеніса, проблеми з сечовиділенням, парафімоз (защемлення голівки щільним кільцем крайньої плоті), неможливість повноцінно проводити гігієнічні процедури і т.д. У такому випадку дитячий уролог скоріше за все порадить хірургічне втручання. Операція з обрізання чи розширення крайньої плоті — нескладна процедура, яка триває всього півгодини та передбачає доволі легкий процес відновлення. Більше дізнатися про її особливості можна на 

https://veselka.clinic/napriamky/operatyvni-vtruchannia/khirurgiya/fimoz-operatsiia. Але що робити, якщо дитині протипоказана операція (алергія на будь-який наркоз, погане згортання крові тощо) або спостерігається фімоз у дуже легкій формі? 

Як спробувати уникнути хірургічного втручання при фімозі?

Є декілька способів, якими можна спробувати вирішити наявну проблему. Призначати будь-який з них може лише кваліфікований лікар! Не варто займатися самолікуванням, адже стан дитини можна запустити до вкрай небезпечних наслідків. 

  1. Медикаментозна терапія. Спеціальні креми та мазі на гормональній основі (кортикостероїди), дозволяють пом'якшити крайню плоть, зробити її більш здатною до розширення. Призначати препарати має лише лікар: хоча доза гормонів у мазях незначна та має локальну дію, самостійно призначати такі ліки, особливо дитині, не можна.

  2. Медичний масаж. Уролог може порадити розтягувати шкіру за допомогою особливих рухів під час щоденних гігієнічних процедур. Такий метод демонструє обмежену ефективність та показаний лише як допоміжний.

  3. Поєднання перших двох способів: нанесення мазі або крему відбувається в процесі масажу та розтягування.

  4. Правильна та системна гігієна. Обережне миття з відповідними засобами, догляд за статевим органом малюка дозволить уникнути запалень та інших ускладнень. Завдяки такому підходу можна якомога довше утримуватися без операції, чекаючи, доки організм переросте проблему.

Обирати той чи інший варіант терапії може тільки лікар, адже непрофесійне лікування здатне призвести до серйозного загострення хвороби та відкладених наслідків.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: