5 найкращих каналів для медитації англійською мовою / Все новости / Главная

Максим Сундалов, співзасновник та керівник онлайн-школи EnglishDom

Слухання грає важливу роль у розумінні іноземної мови та формуванні комунікативних навичок. Більшість людей, які вивчають англійську мову, здебільшого зосереджуються на говорінні. Згідно з даними нашої цифрової платформи, найголовніші запити у вивченні англійської – подолання мовного бар'єру і знання граматики. Cлухання натомість є чимось другорядним. Бо ж наче ми всі вміємо слухати, але на практиці виявляється, що саме аудіювання – тобто сприйняття іноземної мови на слух – найважча частина тестів з англійської.

Річ у тому, що коли студент із базовим знанням англійської вмикає англомовні серіали чи кіно, він губиться – актори говорять не так, як диктори з підручників. Вони припускаються помилок, дуже поспішають та й артикулюють не завжди точно. Тому більшість студентів швидко переходить на читання субтитрів. Але так канал сприйняття інформації не прокачується, а вчителі EnglishDom рекомендують слухати англійську мову впродовж 40-70 хвилин на день задля розвитку навички.

Чути іноземну мову дуже важливо. Сучасні цифрові підручники дозволяють студентам прослуховувати слова та фрази англійською, й цим якісно випереджають друковані. Але іноді хочеться відпочити від навчання за підручниками. Тому ми знайшли для вас неочевидний спосіб – медитувати англійською. Канали з медитації можуть стати хорошою звичкою як для прокачування мови на слух, так і для відновлення рівноваги вашого душевного стану.

Для новачків – Ten Percent Happier

Рівень – Intermediate

Платформа – App Store та Android

Вартість – безплатний курс Basics

Багато людей відключаються, коли мова заходить про медитацію. Вони думають, що це не для них, бо 10 хвилин розслабленого дихання не допоможуть позбутися проблем, боргів та дедлайнів.

Застосунок Ten Percent Happier був створений саме для таких скептиків. Його заснував ведучий ABC News Ден Гарріс після того, як з ним сталась панічна атака в прямому ефірі. Ця ситуація підштовхнула його до написання книги “10% Happier” (“На десять відсотків щасливіше”), що згодом реалізувалася у цьому застосунку, популярність якого наразі налічує мільйони користувачів.

Ідея Ten Percent Happier базується на тому, що медитація може допомогти людям стати на 10% щасливішими, на 10% добрішими, на 10% більш розслабленими. Цифра 10% не є науково підтвердженою. Вона представляє ідею невеликого, але помітного поліпшення. Як-то кажуть, крок за кроком до великих змін.

Застосунок навчить вас медитувати, проведе через короткі сесії, так звані Singles (Одноразові). Вони пропонують різнотематичні практики роботи над стресом, самооцінкою, складними емоціями, концентрацією уваги, здоров’ям, стосунками. Як і властиво медитаціям, вони метафоричні, однак прості для розуміння:

Picture the mind like a waterfall. The water is the torrent of thoughts and emotions; mindfulness is the space behind the waterfall. – Уявіть розум як водоспад. Вода – це потік думок і емоцій, уважність – це простір за водоспадом.

Усі медитації тривають від десяти до двадцяти хвилин, тож їх цілком реально вмістити у жорсткий робочий графік. А у тих, хто вивчає англійську, медитації не викличуть складнощів, бо їхні тексти прості та зрозумілі. Окрім того, деякі слова часто повторюються, а відтак, ви зможете запам’ятати нові вирази, не докладаючи багато зусиль. Наприклад: sit comfortably – сядьте зручно, allow any thought to come and go – дозвольте будь-якій думці приходити й уходити, sense the space around you – відчуйте простір навколо себе, just let yourself be – просто дозвольте собі бути.

Для подолання тривоги та стресу – Calm

Рівень – Intermediate

Платформа – App Store та Android 

Вартість – 7 днів безплатна пробна версія, місячна підписка – 14.99$

Якщо ви живете в постійній тривозі, достатньо додати ще одну негативну подію у ваше життя, щоб викликати занепокоєння та стрес. Calm пропонує керовану медитацію, завдяки якій ви будете робити практику під турботливим керівництвом інструктора з уважності Тамари Левітт. Вона є автором та читачем сотень програм застосунку. Багато користувачів відмічають, що її лагідний голос та слова, які Левітт використовує в медитаціях, вилікували їх від стресу й депресії:

Since our fears are rooted in the future, we can return to a place of calm by reconnecting with the present moment. – Оскільки наші страхи пов'язані з майбутнім, ми можемо повернутися до місця спокою, відновивши зв’язок із теперішнім моментом.

Програми застосунку зосереджені на тому, щоб навчити вас використовувати різноманітні методики. Наприклад, фізичне розслаблення. Calm пропонує програму Calm Body (Спокійне тіло) – це десятихвилинні інструкції, які навчають м’якому розслабленню тіла та розуму. Слова, що їх промовляє інструктор: breath in and out – вдих і видих, rest hands gently – ніжно розслабте руки, relax your shoulders and belly – розслабте ваші плечі та живіт, bring your attention to body sensations – зверніть увагу на відчуття вашого тіла, enjoy this peaceful state – насолоджуйтеся цим спокійним станом – зрозумілі, тому ці медитації чудово підходять для тих, хто вивчає англійську. 

У програмі “Історії сну” (Sleep stories) знаменитості читають нічні розповіді. Серед них Кейт Вінслет, Лора Дерн, Ідріс Ельба. Записи із Метью Макконахі особливо чарівні – неспішність і тембр його голосу заворожують. А музикант Кіт Урбан написав пісню “I Am Home” спеціально для цієї програми – “My mind's heavy and I can't sleep, not even a memory is good enough to get me through the night” (“Мої думки такі важкі, я не можу спати, навіть спогади не можуть врятувати мене цієї ночі”). Якщо ви хочете позбутися тривожності й спати спокійно вночі, Calm – ваш найкращий друг.

Під час прогулянки – Gabby Bernstein

Рівень – Pre-Intermediate/Intermediate

Платформа – сайт

Вартість – безплатно

Медитація під час ходьби (walking meditation) набула популярності за останні кілька років, оскільки все більше людей намагаються знайти способи вичавити трохи часу для розслаблення свого розуму під час фізичних вправ. Якщо ви новачок, медитації від Габріель Бернштейн, американської мотиваційної ораторки та авторки книг про духовність – відмінний старт для роботи над собою. Під час шестихвилинного запису ви будете зосереджуватися на кожному кроці й на тому, як він пов'язаний з вашим диханням. Голос Габріель життєрадісний та енергійний, тому допоможе розслабитися під час прогулянки.

Мета цієї медитації – допомогти вам зрозуміти, як з'єднати свій розум з тілом:

Breathe with each step, honor the flow of your breath as it moves through you. – Дихайте з кожним кроком, поважайте потік свого дихання, коли він проходить через вас.

Після декількох хвилин роботи з диханням Габріель просить слухачів повторювати прості афірмації:

My happiness is a choice I make. – Моє щастя – це вибір, який я роблю.

I can bring peace with me where I am. – Я можу нести спокій, де б я не був(-ла).

Голос Габріель або просто ритм музики дасть вам сили діяти, оскільки вони заспокоюють, знімають стрес і допомагають зосередитися на своєму диханні. Слухайте цю коротку медитацію кожен раз, коли йдете на прогулянку – ви будете здивовані, як це змінить ваш погляд на фізичні вправи та життя загалом. Окрім того, ці шість хвилин медитації будуть корисними для прокачки вашої англійської – неспішної, але ефективної.

Для зайнятих людей – Simple Habit

Рівень – Intermediate/Upper-Intermediate

Платформа – App Store та Android

Вартість – 7 днів безплатна пробна версія, місячна підписка – 11.99$

Це п'ятихвилинні сеанси медитації, призначені для короткочасного перепочинку в будь-який момент вашого напруженого графіку. Творці застосунку називають Simple Habit – “a daily vacation for your mind” (щоденний відпочинок для вашого розуму). Незалежно від вашої мети медитації – підвищити рівень впевненості, позбутися тривоги, пережити розрив або просто бути присутнім тут і зараз – у Simple Habit є велика бібліотека медитацій, всі вони каталогізовані й доступні. Так окрім щоденної психологічної перерви, ви точно матимете й одне заняття з англійської.

Сесії проводять різні вчителі: тренери з уважності, колишні монахи, вчителі йоги, тренери з медитації, психологи, терапевти й багато інших спеціалістів. У деяких програмах, таких як Improve Focus (Поліпшення фокусу), Happiness at Work (Щастя на роботі), Ease Discomfort (Полегшення дискомфорту), Evening Soul Meditation (Вечірня медитація для душі) є декілька сеансів, у той час, як інші програми є одноразовими. Якщо ви їдете в потязі, готуєтеся до виступу або важливого заходу можна скористатися програмою “On the Go” (На ходу). Вона пропонує 5-, 10- та 20-хвилинні сесії усвідомленості.

Наратори застосунку загалом використовують просту лексику: relax and cozy – розслабтеся та відчувайте себе затишно, feel the journey of your breath through the body – відчуйте подорож свого дихання через тіло, give yourself a permission to let go of all worries – дайте собі дозвіл відпустити всі турботи, there’s nothing else you need to be doing – вам нічого не потрібно робити, your mind will begin to wander – observe it – ваш розум почне блукати – спостерігайте за ним.

Окрім медитацій, в Simple Habit є мотиваційні історії, інтерв’ю та коучинг. Це чудова опція для тих, хто хоче поглибити свої знання в англійській та отримати натхнення для роботи над собою. 

Для глибокої медитації – Tara Brach

Рівень – Intermediate/Upper-Intermediate 

Платформа – сайт

Вартість – безплатно

Якщо ви шукаєте глибоку практику медитації та при цьому хочете отримати дозу терапії, тоді Тара Брач ​​для вас. Вона має докторський ступінь з клінічної психології, а також прихильниця буддизму. Тара Брач проведе вас через заспокійливу й очищувальну медитацію, яка допоможе дізнатися, як співчуття до себе може полегшити емоційні страждання.

На вибір доступні чотири категорії медитації: Basic (Базова), Heart (Серцева), Open Awareness (Відкрита усвідомленість) та Special Meditation/Reflections (Особливі медитації/роздуми). Є матеріали із попередньо записаними медитаціями: “Спокійний притулок”, “Дотик до світу”, “Прийняття життя відкритим серцем”.

Тара Брач – авторка всіх медитацій. Мова практик оповита глибокою ясністю, а її американський акцент ідеальний та легкий для сприйняття на слух. Кілька прикладів із записів: sense the quality of presence – відчуйте якість присутності, stay connected with presense – залишайтесь присутніми тут і зараз, notice the vibrating aliveness – зверніть увагу на вібруючу живість, smile into the heart – посміхніться вашому серцю, create the space for the life that’s here – створіть місце для життя, яке зараз, do not resist your feelings – не опирайтесь своїм почуттям.

Деякі медитації включають підказки з тихими паузами, у той час, як в інших звучить лише легкий дощ або спів птахів на задньому плані. Практики варіюються від 10 до 40 хвилин. Тому ви можете обирати по часу ту, яка вам найкраще підходить.

Якщо ви тільки вчитеся розпізнавати мову нейтівів і вас лякають багатоголосі вечірні шоу, то англомовні медитації саме те, що вам потрібно. Адже спікери говорять дуже розбірливо та спокійно, аби вводити вас у розслаблений стан. Тому поєднати приємне – слухати медитації – з корисним – розвивати аудіальні навички – доволі просто. Достатньо лише знайти той канал, який буде вас надихати на прослуховування.

 

Тэги:   Психология

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: