Узяв відпустку, щоб організувати гуманітарну допомогу: Діма Малєєв про підтримку України / Все новости / Главная

Український блогер та інженер, який працює в Кремнієвій долині, Діма Малєєв поділився, як допомагає в тилу, скільки мільйонів зібрав на Збройні сили України та розповів про зворотну сторону волонтерства.

“Якраз на той тиждень, коли почалася війна, я брав відпустку. Тому що я в принципі хотів відпочити. Як бачимо, не дуже вийшло. Після цього взяв відпустку на наступний тиждень, тому що ми займалися організацією гуманітарки”, — розповів Дмитро журналістці Іванні Підборській для ютюб-каналу “ДеЯк”. 

Інженер та блогер, який понад п’ять років проживає у Сполучених Штатах, на час російського повномасштабного вторгнення перебував в Україні. Тому вже з перших днів війни почав активно допомагати на всіх фронтах: “Мій Інстаграм був відданий волонтерам. Якщо треба було щось комусь знайти — я це публікував. Дзвонив, шукав їжу, з кимось домовлявся, шукав людей за кордоном. Зараз, коли вже якісь ланцюжки збудовані, я здебільшого займаюсь інформаційною діяльністю, фандрейзингом, якісь технічні питання [вирішую — прим. ред.]. Уночі ходимо в рейд. Це на кіберфронті”. Більше того, завдяки блогінгу та соціальному капіталу Дмитру вдалося зібрати близько 2 мільйонів гривень допомоги для української армії.

Волонтерством у таких масштабах раніше чоловік не займався. Зізнався: це значно важче, ніж уявляв: “Багато питань, які треба закривати. Це багато нерозуміння зі сторони людей, які просто за цим спостерігають. До прикладу, хтось може прислати тобі 15 тисяч гривень, які ти переслав на допомогу на якусь машину. І окей. А хтось присилає 100 гривень і потім: “Де чек? Чому? Звідки? Коли? Як ти ухвалив рішення? А чого цьому волонтеру, а не цьому волонтеру? Чому ви не допомагаєте мені, а допомагаєте їм?” Або приходять меседжі: “Я завтра відправляю єдиного сина, в мене там чоловік загинув”. Я розумію, в людей суперскладна ситуація. Але людей настільки багато, яким потрібна допомога, що, в принципі, в мене немає стільки ресурсів. Це морально досить важко буває”. Та як би не було складно, Дмитро продовжує допомагати Україні боротися з ворогом і підтримувати українців: “Дійсно, якщо ми об’єднаємось, — можемо робити все, що завгодно”.

Діма Малєєв — інженер та блогер зі Львова, що проживає у США. Працює в Кремнієвій долині у fintech-компанії Affirm. Діма веде ютюб-блог про роботу в ІТ та життя у США. Він — співавтор одного з найпопулярніших українськомовних подкастів “Шит ай ноу Лайв”. 

“ДеЯк” — проєкт про відомих та успішних українців, що живуть за кордоном. Його мета — продемонструвати дружність та єдність українців, їх любов до свого коріння й підтримку рідної землі попри тисячі кілометрів. В умовах війни “ДеЯк” розповідає про те, Де живуть та Як підтримують Україну за кордоном її відомі уродженці. 

 

Тэги:   YouTube, LLC

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: