Розробки українських айтівців, які допоможуть відбудувати країну після війни / Все новости / Главная

Для поствоєнного відновлення і становлення на світовому ринку як конкурентоспроможного гравця Україна потребує повної інфраструктурної модернізації. IT-індустрія займає одне з ключових місць серед галузей, які формують майбутнє України. Експерти GlobalLogic вважають, що застосування IT-технологій може зменшити витрати ресурсів і прискорити відновлення країни, щонайменше на 20%.

Президент назвав п'ять пріоритетних напрямків для відновлення країни та залучення інвестицій: Європа, IT, аграрна галузь, використання "зеленої" енергії та локалізація виробництва. Компанія GlobalLogic вважає, що використання рішень в галузі IT дозволить покращити ефективність кожного з цих напрямків або знизити витрати на їх модернізацію. Українські інженери вже створюють технології, такі як Digital Twins, Інтернет речей та інші сучасні рішення для будівництва та промисловості, які можуть допомогти в повоєнному відновленні України.

Цифрові двійники

Так, за прогнозами світова вартість рішень Digital Twins у 2025 сягне $6,69 млрд. Технологія дозволяє згенерувати «модель-двійника» будь-якого реального об’єкта – будинку або цілого міста. Вже існує віртуальний двійник Сингапура.

Digital Twins можна використовувати в Україні для моделювання зруйнованих міст перед їх відновленням. Одним із основних завдань відновлення є зведення нових житлових кварталів, оскільки на початок 2023 року було пошкоджено або зруйновано близько 149,3 тис. будинків. Використання Digital Twins дозволяє цифровизувати та спроектувати майбутні квартали, парки, зони відпочинку та ефективну транспортну систему, з урахуванням потреб громади та перспектив розвитку населених пунктів.

“Спираючись на досвід проєктів, які наші інженери роблять у світі, ми бачимо великий потенціал для відбудови українських міст та промисловості. Моделювання дозволяє створити не лише проєкцію тут і зараз, а спрогнозувати як місто або інший об’єкт житиме через десять, двадцять років, врахувати при будівництві, як найкращим чином спроєктувати інфраструктуру на майбутнє. Саме це дозволяє говорити про економічну доцільність та ефективність наших рішень”, – говорить Денис Братчук, директор з інжинірингу GlobalLogic.

Крім того, будівельні компанії можуть замінити зруйновані багатоповерхівки смартбудинками. Технології, які використовуються в цих будинках, спрощують управління вентиляцією і температурою в квартирах. Житло забезпечене датчиками пожежної та фізичної безпеки, створено системи життєзабезпечення в бомбосховищах. Вся необхідна інформація зібрана в рамках однієї платформи, що дозволяє швидко сповіщати мешканців про небезпеку та оперативно виявляти несправності.

Digital Twins можуть застосовуватися як для моделювання цілих міст, так і в масштабі окремих виробництв, електростанцій і складів. Разом з технологіями Інтернету речей (IoT) та сучасним програмним забезпеченням, IT сфера має величезний потенціал для модернізації промисловості та енергетики. Застосування цих технологій дозволяє створювати репліки зруйнованих підприємств і складів, підсилити "зелену" енергетику країни, зменшуючи витрати на діагностику, ремонт та профілактику. Безперервна робота сонячних та вітрових ферм, прогнозування погодних умов та генерації енергії можуть значно прискорити розвиток України як хабу "зеленої енергетики", і за даними аналітиків, вітрогенератори та сонячні панелі можуть покривати до 50% власних потреб економіки та бути джерелом експорту енергії.

“З січня 2023 року українські інженери GlobalLogic модернізують провідний інструмент для моделювання ринку передачі електроенергії, який широко розповсюджений в США. Окрім цього, наші інженери плідно співпрацюють із колегами з Польщі, Італії та інших європейських країн, допомагаючи розбудовувати енергетичну галузь та підвищувати її ефективність за рахунок використання сучасних хмарних технологій в індустріальних рішеннях. Щиро сподіваюсь, що здобутий досвід стане у пригоді під час повоєнної відбудови України”, – каже Денис Братчук.

У сучасному виробництві великі компанії використовують IoT-платформи для керування обладнанням на складах, в офісах та серед кінцевих користувачів. Хмарні платформи збирають дані з техніки в реальному часі для подальшого аналізу, прогнозування фактичного обслуговування тощо.

Деякі партнери GlobalLogic можуть скоротити час виведення продуктів на ринок на 20%, скоротити кількість ресурсів на розробку та проєктування нових складів та приміщень для бізнесу на 85% і прискорити тестування продуктів в 10 разів завдяки застосуванню Digital Twins, IoT та автоматизації виробництва.

 

Тэги:   GlobalLogic

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: