Опитування: чи зможе ШІ відібрати роботу у майбутніх айтішників? / Все новости / Главная

Протягом минулого року технології штучного інтелекту дедалі більше проникали в різні сфери економіки. В дослідженні McKinsey зазначають, що ChatGPT, може щорічно додавати світовому ВВП 2,6-4,4 трлн дол.

Проте майбутні айтівці, які зараз ще навчаються, по-різному ставляться до ШІ. 85% студентів технічних спеціальностей використовують ШІ у роботі чи навчанні. Молодь не бачить конкурента у ШІ, але не виключає його глобального впливу на наше життя.

Згідно з опитуванням, проведеним серед студентів Марафону ІТ-технологій від EPAM, переважна більшість (95%) вважає ШІ помічником. Найчастіше технологію використовують для роботи з текстами (75%), аналітикою (71%) та зображеннями (50%). При цьому майже половина студентів стикалася з «галюцинаціями» ШІ. Ось деякі відгуки студентів: «Хотіла підібрати список літератури, а отримала перелік реальних книг, змішаних з вигаданими», «Шукала законодавчі акти та стандарти, мені видало уявні ДСТУ з неробочими посиланнями».

“Після лекцій студенти змогли адекватно поглянути на ШІ. Більшість зрозуміли, що технологія допомагає оптимізувати роботу та прискорити виконання рутинних завдань. Також не всю інформацію слід довіряти інтелекту, особливо приватні дані. Існують поки складнощі з питаннями етики, оскільки ШІ може бути використаний для створення фейкових матеріалів, — каже експерт навчальних програм EPAM University Єгор Божок. — Висновок такий: найближчим часом ШІ не замінить фахівців. Проте ті, хто використовує ШІ для роботи, замінять тих, хто цього не робить”.

Майбутні розробники також не бачать у ШІ свого конкурента. 70% респондентів впевнені, що розумні алгоритми не зможуть їх замінити в майбутньому і позбавити роботи. Проте, якщо дивитися на вплив технології глобальніше, то думки опитаних розділилися. На питання: «Чи може ШІ вийти з-під контролю і загрожувати людству?», 38% учасників відповіли позитивно. 37% не вірять у такий сценарій, і ще чверть не змогли надати відповідь.

______________

Дані зібрані в результаті опитування 1142 учасників програми «Марафон ІТ-технологій 2023» від ЕРАМ University. Період проведення опитування — із 4 листопада по 17 грудня 2023 року.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: