На Київщині будують місто з мінімальним впливом на навколишнє середовище / Все новости / Главная

Нещодавно Київ увійшов до п’ятірки міст світу з найгіршою якістю повітря через лісові пожежі та загоряння торф'яників у Київській, Чернігівській і Сумській областях. Про це повідомляла РБК-Україна з посиланням на сервіс моніторингу якості повітря IQ Air. Ця ситуація нагадала про серйозність екологічних викликів, що стоять перед містами, та важливість нових підходів до будівництва та урбаністики. 

На Київщині продовжується будівництво екологічного проєкту Vlasne Misto, який ставить за мету мінімізацію впливу на навколишнє середовище. Це перший масштабний проєкт в Україні, де впроваджуються інноваційні підходи до проєктування та будівництва, що забезпечують мінімальні викиди CO2 та гармонію з природою. У контексті глобальних екологічних викликів, цей проєкт демонструє, як можна створювати міста з мінімальним екологічним слідом, використовуючи місцеві ресурси та матеріали, що підлягають 100% переробці.

«Девелопмент та будівництво — це одна з найбільших індустрій, що впливає на екологію. Кожен новий об’єкт створює викиди CO2 ще на етапі планування та будівництва. Саме тому у Vlasne Misto ми обрали інший шлях — зменшити наш вуглецевий слід через екологічно чисті матеріали та стійкі підходи, — зазначає Ярослав Корніяченко, СЕО проєкту, — Хоча, на жаль, деякі з матеріалів, як-от сланець або термооброблені дошки необхідної якості, не завжди доступні в Україні, наш пріоритет — це максимальне використання українських ресурсів та технологій».

Наприклад, одне з таких рішень — спеціально розроблена та запатентована PRX-панель, виготовлена з дерева, яку ми використовуємо для перекриття будинків. Ця панель є легшою та екологічнішою в порівнянні з класичними залізобетонними конструкціями, і водночас настільки ж надійна в експлуатації.

Ми прагнемо зробити міста людиноцентричними та сталими, аби вони слугували не лише сучасному поколінню, а й зберегли ресурси для майбутніх».

Як Vlasne Misto зменшує викиди CO2

Згідно з даними IEA, глобальні викиди CO2 у 2022 році досягли 36,8 мільярдів тонн — рекордна кількість, яка продовжила зростати на 1,1% у 2023 році. Це створило значні ризики для здоров'я людей у містах, зокрема через розвиток астми та хронічних захворювань легенів.

Під час будівництва проєкту Vlasne Misto в основу концепції закладалась стратегія NetZero. Це означає, що в проєкті використовують лише перероблені будівельні матеріали, такі як термооброблена деревина, а також ресурси, як-от сланець, дерево і мармур, що відзначаються своєю екологічністю та довготривалою стійкістю. Це не лише знижує викиди під час будівництва, але й робить конструкції довговічними та стійкими.

«Ми також регулюємо використанням матеріалів, зокрема втілений CO2 в кожному квадратному метрі житлової та комерційної площі, який коливається від 0,7 до 1,1 тонн, забезпечуючи, щоб ці матеріали підлягали переробці або повторному використанню. Ми будуємо місто для людей, яке буде з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Vlasne Misto — це перший крок у бік сталого розвитку і приклад будівництва нових сталих міст в Україні які допоможуть зменшити викиди CO2 та покращити якість життя майбутніх поколінь», — зазначає Ярослав.

Ось ключові кроки для зменшення викидів CO2 в проєкті:

  • Використання «зеленої» електроенергії: сонячна, вітрова та біомаси дозволить скоротити до 600 000 тонн CO2 на рік, забезпечуючи енергоспоживання на рівні 250 ГВт/год.
  • 750 гектарів лісів та дві природні резервації абсорбуватимуть до 40 000 тонн CO2 щороку.
  • Гідропонні теплиці на площі 10,1 гектарів зможуть абсорбувати 7 000 тонн CO2 на рік, а після очищення біометану — додатково 8 000 тонн CO2.
  • Зелені зони площею 165 гектарів (включаючи центральний парк) поглинатимуть 10 000 тонн CO2 на рік.
  • Будівлі з «зеленими» дахами та екологічними матеріалами відповідатимуть стандартам BREEAM, забезпечуючи мінімальні викиди і вуглецеву нейтральність у майбутньому.

Цей проєкт демонструє, як можуть виглядати міста майбутнього в умовах глобальних екологічних викликів. За прогнозами Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (IPCC), міста є джерелом понад 70% глобальних викидів CO2. Якщо не впроваджувати зміни в методи міського будівництва, урбанізація продовжуватиме спричиняти катастрофічний вплив на клімат.

Vlasne Misto пропонує рішення на практиці. Впроваджуючи сонячні та вітрові установки, місто може скоротити викиди на 600 000 тонн CO2 щороку, що еквівалентно видаленню з доріг десятків тисяч автомобілів.

Про проєкт

Vlasne Misto — це місто, спроєктоване за принципом «15-хвилинного міста», яке поєднує сталі рішення, енергонезалежність і гармонію з природою. З площею у 600 гектар та населенням у 47 000 осіб, це місто стане патерном для інших у майбутньому, демонструючи, як досягти енергетичної незалежності та екологічної гармонії.

 

Тэги:   Киев

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: