Mars сприятиме розробці стійких до клімату та хвороб сортів какао / Все новости / Главная

Mars Inc. оголосила про підписання ліцензійної угоди з американською компанією Pairwise, що спеціалізується на технології редагування генів. Співпраця спрямована на створення сортів какао, стійких до кліматичних змін та хвороб, і є частиною зусиль Mars щодо забезпечення безперервних поставок цієї культури, йдеться в новині Bloomberg.

«Наша мета — подолати виклики, пов’язані з виробництвом какао, зокрема вплив кліматичних змін, поширення хвороб та інші екологічні фактори. Технологія редагування генів дійсно має потенціал збільшити врожайність та зміцнити стабільність глобальних ланцюгів постачання», — зазначає Карл Джонс, директор з рослинництва Mars.

За останні роки обсяги постачання какао з Кот-д’Івуару та Гани — двох ключових країн-виробників цієї культури, на які разом припадає понад 60% світового ринку, — суттєво зменшилися. На врожай негативно вплинули як тривалі періоди посухи та надмірні опади, так і поширення хвороби набряклих пагонів, що вражає дерева та знижує їхню родючість. У результаті пропозиція какао на світовому ринку різко скоротилася, що спричинило рекордне зростання цін та створило додатковий тиск на виробників та постачальників.

Сьогодні ж Mars отримає доступ до технології редагування генів CRISPR, а також супутніх інструментів та наукових напрацювань Pairwise. Йдеться про можливість точково змінювати окремі ділянки ДНК, щоб підвищити стійкість какао до хвороб, зробити його витривалішим до змін клімату та навіть скоротити час дозрівання бобів.

«Традиційна селекція може тривати десятиліттями й передбачає змішування десятків тисяч генів, тож шанс отримати саме потрібну властивість є вкрай низьким. Водночас технологія CRISPR, навпаки, дозволяє змінювати лише конкретні характеристики рослини та значно підвищує ймовірність успіху. Крім того, технологія здатна скоротити час дозрівання какао дерев, які зазвичай починають плодоносити лише через три-п'ять років після висаджування», — пояснює Том Адамс, генеральний директор Pairwise.

Mars вже має досвід роботи з технологією CRISPR у дослідженнях какао. Ще у 2018 році компанія оголосила про десятирічну інвестиційну програму обсягом 1 мільярд доларів для підтримки стійкості ланцюга постачань цієї культури. У межах цієї ініціативи Mars фінансувала проєкти, зокрема у співпраці з Каліфорнійським університетом у Берклі, спрямовані на створення какао-дерев, стійких до хвороб та змін клімату.

Водночас на законодавчому рівні тема генного редагування набирає актуальності. Європейський Союз обговорює можливі зміни у регуляції, які дозволили б комерційне використання цієї технології у сільському господарстві. Подібні ініціативи розглядає й Швейцарія. Відповідні зміни можуть відкрити нові можливості для впровадження інновацій та пришвидшити розвиток стійких сільськогосподарських культур.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: