«Здорова Україна»: житимемо довше і щасливіше / Все новости / Главная

Під час форуму «Україна 30» Володимир Зеленський оголосив про старт загальнонаціональної програми «Здорова Україна», яка допоможе врятувати сотні тисяч життів і зробить здоровий спосіб життя національною ідеєю українців.

“Ми маємо робити все, щоб українців народжувалося більше. І все, щоб українців помирало менше. Щоб досягти позитивних зрушень, здоровий і активний спосіб життя мають бути популярними. Мають бути в тренді. Мають стати якщо не національною ідеєю, то принаймні невід’ємною частиною нашої ментальності й стилю життя всього українського суспільства”, - заявив Зеленський на форумі «Україна 30. Здорова Україна», презентувавши однойменну програму, яка має кардинально змінити ставлення громадян і держави до питань здоров’я.

Головною ідеєю ініційованої Президентом програми «Здорова Україна» є поліпшення якості й тривалості активного життя населення, а також створення умов для зниження частоти неінфекційних захворювань.

За даними Eurostat, Україна входить до переліку країн з невисокими показниками здоров’я нації: смертність перевищує народжуваність понад удвічі, а за середньою тривалістю життя ми посідаємо одне з останніх місць у Європі ― 46-те. Програма «Здорова Україна» має на меті збільшення середньої тривалості життя українців завдяки зниженню передчасної смертності від неінфекційних захворювань, яка наразі сягає 85%.

Програма «Здорова Україна»

Програма «Здорова Україна» розрахована на всі вікові категорії. З одного боку, вона передбачає посилення мотивації населення до ведення здорового способу життя, а з іншого ― розвиток необхідної для цього інноваційної інфраструктури. Для дітей і підлітків запроваджуватиметься модель здорової школи; для дорослих ― організація оздоровчої рухової активності у місцях масового відпочинку; для старшого покоління додатково ― активне застосування превентивної медицини.

Програма має три основні напрями:

  • Перший ― створення простору здоров’я в межах проєкту Нової української школи.
  • Другий ― популяризація спорту і здорового способу життя завдяки програмі «Активні парки».
  • Третій ― проведення регулярних медичних чек-апів для осіб поважного віку, завдяки чому можна попередити від третини до половини небезпечних захворювань. 

Активні парки

У перший день форуму був презентований проєкт «Активні парки ― локації здорової України», який покликаний зробити спорт доступним для мільйонів і залучити різні групи населення до оздоровчої рухової активності у місцях масового відпочинку.

«Активні парки» ― це не лише про тренажери та спеціально обладнані майданчики. Ідея програми полягає у тому, що аби бути сильним і спортивним, достатньо лише прагнення до мети і трошки вільного простору. У будь-якому куточку парку, використовуючи лише відповідний мобільний додаток, можна обрати цікавий комплекс вправ і займатися спортом.

У межах проєкту «Активні парки» 10 000 спортивних майданчиків із необхідним спортінвентарем буде обладнано QR-кодами, завдяки яким населення матиме доступ до відеоуроків і вправ різної складності.

Планується, що за 2021 рік до активних видів дозвілля та спорту в таких парках долучиться понад 4 млн українців.

До того ж один із спікерів наголосив на важливості розвитку спортивної інфраструктури та заохочення молоді до занять спортом.

Цьогоріч у різних областях України згідно з програмою Президента «25 спортивних магнітів» коштом субвенції буде профінансовано 11 спортивних об’єктів.

Серед відібраних проєктів ― спортивні об’єкти, які буде повністю реконструйовано або на яких буде здійснено відповідне будівництво. Всі комплекси призначені для проведення Всеукраїнських і міжнародних змагань, навчально-тренувальних зборів для національних збірних команд мінімум із п’яти олімпійських видів спорту, а також для занять масовим спортом. Усі заявлені спортивні арени орієнтовно буде введено в експлуатацію до 2023 року.

Iніціатива для шкіл

Під час форуму відбулася презентація ініціативи «Нова українська школа ― простір здоров’я», яка є частиною освітньої реформи і передбачає впровадження моделі здорової школи. Зміни допоможуть навчальним закладам стати більш безпечними і дружніми до дітей і торкнуться як підходів до організації навчального процесу, так і комфорту й безпеки здоров’я учнів.

Шкільні приміщення обладнають за принципами «здорового дизайну». Відбудеться «перезавантаження» уроків фізкультури: замість монотонного бігу по колу діти проходитимуть квести з різними завданнями, частіше братимуть участь у цікавих командних іграх і змаганнях.

Окрім того, буде розроблено зручні онлайн-додатки «Позашкілля» та «Sport Youth», у яких школяр і його батьки зможуть легко знайти цікаві для дитини секції та гуртки.

Здорова школа ― це також реформа шкільного харчування, яку ініціювала та взяла під особистий контроль перша леді України. Метою реформи є підвищення рівня культури здорового харчування в навчальних закладах, що сприятиме поліпшенню ситуації з харчуванням для чотирьох мільйонів школярів.

«Здоров’я дитини формується під впливом багатьох чинників. І одним із найголовніших є харчування: його режим, достатня кількість, якість, безпечність і збалансованість продуктів тощо. Зараз діти не хочуть харчуватися в їдальнях. Але це можливо змінити, якщо готувати школярам смачні, сучасні та візуально привабливі страви. З меншим умістом олії та більшою кількістю овочів, різних трав і корисних спецій», ― наголосив автор нового шкільного меню, відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

Перші результати вже є: 4 000 освітніх і оздоровчих закладів перейшли на нове шкільне харчування. 

Програма Президента «Здорова Україна» передбачає медичні чек-апи кожні два роки для осіб старше 55. Рання діагностика та профілактика серцево-судинних і онкологічних захворювань врятує сотні тисяч життів, адже завдяки регулярним обстеженням і фізичній активності можна попередити від третини до половини хвороб.

Джерело: прес-реліз форуму «Україна 30»

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: