Названі переможці конкурсу інноваційних рішень для громад східної України EastCode 2021 / Все новости / Главная

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні обрала переможців національного конкурсу інноваційних рішень для громад східної України, чиї проєкти отримають фінансову та менторську підтримку для впровадження новаторських ідей для громад Донеччини та Луганщини.

Національний конкурс інноваційних рішень для громад східної України EastCode 2021 було спрямовано на прискорення перетворення українських громад на процвітаючі цифрові спільноти. Географія конкурсу охоплювала, зокрема, громади вздовж «лінії зіткнення», де доступ до місцевих органів обмежений фізично і які найбільше потребують впровадження сучасних інструментів е-демократії та цифрової взаємодії громадян із держустановами.

Координаторка компоненту «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади» Програми ООН із відновлення та розбудови миру Олена Рудич наголосила, що новітнє бачення того, які проєкти можуть бути реалізовані для посилення екологічних та соціально-економічних переваг громад, є необхідним для забезпечення системної підтримки спільнот на сході України.

«Висока зацікавленість громадських активістів та усвідомлення викликів, які потребують інновацій, формує платформу для плідної співпраці Програми за різними напрямами. Залучення широкого спектру зацікавлених осіб для пошуку незвичних інновацій є запорукою того, аби мешканки та мешканці громад отримали позитивний досвід та зміни від втілених рішень», – додала пані Рудич.

Інноваційні ідеї цьогоріч конкурсанти подавали за такими напрямами: доступність надання публічних сервісів; добре врядування та залучення громадян; охорона навколишнього середовища, сталий розвиток та відповідальне споживання.

Упродовж двох місяців плідної роботи учасники конкурсу встигли вдосконалити власні ідеї та пройти декілька етапів відбору: з 312 команд до півфіналу було відібрано 60, а після менторських зустрічей на фінішній прямій опинилися – 20 проєктів. 

Кирило Мазур, CEO агенції інновацій Center42, підкреслив важливість того, що такі міжнародні організації як ПРООН не лише інформаційно, але і фінансово підтримують проведення таких конкурсів та сприяють втіленню справді важливих для країни інноваційних проєктів.

«Конкурс EastCode показав, що кількість українців, які активно створюють громадські інновації, за останні роки зросла у декілька разів, а серед учасників вже можна знайти інноваторів від 18 до 75 років з справді якісними ідеями», - додав пан Мазур.

Директор департаменту інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної адміністрації Денис Денищенко зазначив:

«Видатний економіст Йозеф Шумпетер сто років тому доклав багато зусиль, аби довести громадськості: інновації є головним джерелом економічного зростання. Нині ситуація змінилася – громадські активісти власноруч впливають на суспільно-економічний розвиток, імплементуючи нові знання у повсякденні практики, в тому числі ті, які безпосередньо стосуються Луганської області», – зауважує пан Денищено. – «Мова йде про покращення публічних послуг для населення, добре врядування, охорону довкілля. Конкурс EastCode 2021 продемонстрував, наскільки поступово та планомірно інновації стають невід’ємною частиною життя громад східної України. Впевнений, що процес позитивних трансформацій триватиме і надалі».

Директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької облдержадміністрації Оксана Головко зазначила, що до участі в EastCode 2021 було надано значну кількість креативних інноваційних проєктів, спрямованих на вирішення питань у сфері надання послуг, захисту довкілля, доброго врядування.

«Ми сподіваємося, що реалізація проєктів, які сьогодні відібрані серед фіналістів, сприятиме зростанню рівня діджиталізації наших громад, прийняттю виважених управлінських рішень, налагодженню ефективної комунікації влади і мешканців громад з актуальних питань», – додала пані Головко.

Вітаємо команди-переможці, які у фіналі конкурсу гідно представили та захистили свої ідеї, а саме:

За напрямом добре врядування та залучення громадян:

  1. Команда GWARA MEDIA із проєктом «GWARA BACK»
  2. Команда Deputy із проєктом «Deputy»
  3. Команда StateWatch із проєктом «Market Research Tool (MRT)»

За напрямом охорона навколишнього середовища, сталий розвиток та відповідальне споживання:

  1. Команда LDMS із проєктом «Виявлення та моніторинг звалищ відходів»
  2. Команда Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» із проєктом «Курс «Збережемо довкілля разом»
  3. Команда Пакован із проєктом «Мобільний додаток «Пакован»
  4. Команда BeeHiveDoor із проєктом «BeeHiveDoor»

За напрямом доступність надання публічних сервісів:

  1. Команда Provodnik із проєктом «Provodnik»
  2. Команда iDev із проєктом «Інспектор доступності закладів та сервісів»

Ці переможні проєкти отримають грантову підтримку на суму до 20 тисяч доларів США, та зможуть пілотувати свої рішення у громадах Донеччини та Луганщини вже до кінця цього року.

Національний конкурс інноваційних рішень для громад східної України EastCode 2021 організовано ПРООН спільно з Агентством інновацій Center42 та платформою кар'єрного розвитку Happy Monday у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та у партнерстві з Донецькою та Луганською ОДА за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Цьогоріч серед партнерів конкурсу: Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державне агентство розвитку туризму, Український фонд стартапів, ІТ-компанії Eleks, SoftServe, Techiia, Genesis, Daxx, а також Центр розвитку стартапів на Сході України 1991 Mariupol і організація Social Boost.

Водночас оргкомітет конкурсу висловлює вдячність усім менторкам та менторам, які декілька тижнів працювали з 60 командами півфіналу і 20 командами-фіналістами, а також членам журі національного конкурсу – Савелію Барашкову, Віталію Гончаруку, Оксані Гречко, Яремі Грицишину, Віктору Гурському, Олесі Цибулько, Марині Денисюк, Денису Денищенку, Сергію Кареліну, В’ячеславу Лаптєву, Анні Мазур, Ользі Тещинській, Кирилові Мазуру, Івагу Роговченко, Тетяні Сахарук, Антону Тишковському, Анастасії Халєєвій та Ігору Шапатаєву.

 

Тэги:   Украина

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: