Базовий закон про Дія City набирає чинності / Все новости / Главная

Президент України Володимир Зеленський підписав закон  «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Закон №1667-IX (попередній номер  4303)  закладає основу для запровадження в Україні спеціального правового режиму Дія City.

Документ був розроблений за участю представників ІТ-індустрії. Він запроваджує цілий комплекс стимулів для інтенсивного розвитку IT-компаній у межах спецрежиму. Зокрема, передбачає ефективні інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність, а також нову форму співпраці з фахівцями — гіг-контракти, — що поєднує в собі гнучкість фрилансу та соціальні гарантії.

Базовим законом про Дія City визначаються загальні засади функціонування спецрежиму. Серед них — свобода діяльності, невтручання держави, презумпція правомірності діяльності резидентів, стабільність, формальний характер процедури набуття статусу резидента. Вони поширюються не лише на резидентів Дія City, а й на всі ІТ-компанії.

Держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов Дія City протягом 25 років. Резидентами Дія City зможуть стати лише юридичні особи, зареєстровані за українським законодавством. Документом встановлений чіткий перелік кваліфікованих видів діяльності в межах спецрежиму.

Дія City запроваджується як альтернатива поточним умовам та діятиме паралельно з ними. Вступ до спецрежиму буде добровільним — закон містить норму про неприпустимість прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента Дія City. Спецрежим працюватиме за екстериторіальним принципом.

Очікуваний результат від запровадження Дія City — збільшення частки IT-галузі у ВВП країни до 10%. Доходи галузі збільшаться до $16,5 млрд. Кількість робочих місць зросте з нинішніх 200 тисяч до 450 тисяч.

 

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: