В Україні дорожчає хостинг та реєстрація доменів / Все новости / Главная

Хостинг та оренда серверів дорожчає на 10-40% вже в серпні, а з вересня зросте й ціна на популярні українські домени: com.ua, kyiv.ua тощо. Підвищення вартості послуг насамперед пов’язують зі зростанням курсів іноземних валют. Про подорожчання вже заявили три великих українських провайдери хостингу та адміністратор доменної зони UA.

Провайдер та реєстратор доменів Cityhost.ua оголосив про підвищення вартості хостингу і оренди серверів, розміщених в Україні, в середньому на 25%. Здорожчання відбулось 15.08.2022 року. Разом зі зростанням вартості були розширені характеристики тарифних планів – збільшилася кількість дискового простору, ліміти на кількість файлів. З 01.09.2022 року провайдер планує підняти вартість реєстрації українських доменів.

Компанія Hosting Ukraine анонсувала з 01.09.2022 року підвищення вартості хостингу на 25-40%, також зростуть ціни на оренду віртуальних та фізичних серверів. Збільшення ціни торкнеться й реєстрації та продовження доменних імен. Так на 10% зросте ціна на імена в зонах com, biz, club, xyz тощо. Ціна ж на українські домени зросте на 20-40%.

FREEhost.UA – ще один український хостинг-провайдер, який також оголосив про підвищення цін. З 16.08.2022 року вартість послуг збільшилась на 25-40%. Зміни торкнулися віртуального хостингу, віртуальних серверів, виділених серверів. В компанії повідомляють, що на деякі послуги вартість не підвищувалась більше двох років. Про зростання цін на домени компанія поки не повідомила.

Вартість реєстрації та продовження деяких українських доменів зросте з 01.09.2022 року. Про це повідомив у електронній розсилці реєстраторам адміністратор доменної зони UA компанія «Хостмайстер». Так, з вересня, приблизно на 40% збільшиться ціна на операції з доменами у зонах: ua, com.ua, if.ua, ivano-frankivsk.ua, kiev.ua, kyiv.ua, poltava.ua, pl.ua, uzhgorod.ua, uz.ua. В компанії зазначили, що вартість доменів не змінювалася з 2016 року незважаючи на високу інфляцію та зростання вартості долара.

Ситуація з підвищенням цін корелюється з курсом долара. Причина такої прив’язки в тому, що багато складових роботи хостинг-провайдерів та реєстраторів доменних імен напряму пов’язані з іноземними валютами, в першу чергу з доларом та євро. 

Деякі фактори, з яких складається собівартість послуг: 

  • Обладнання. Хостинг, оренда серверів і адміністрування доменів неможливе без спеціального обладнання, насамперед – серверів. В Україні таке обладнання не виробляють, а тому вартість серверів прив’язана до курсів валют. Крім того, комплектуючі для модернізації та ремонту обладнання також виробляються за кордоном.       
  • Розміщення в дата-центрах. Провайдери найчастіше не мають своїх приміщень для техніки, а розміщують сервери в різних дата-центрах — як українських, так і закордонних. Таке устаткування потребує особливого обслуговування, постійного підключення до електрики, широких інтернет-каналів та кондиціонування. Європейські дата-центри, популярні серед українських провайдерів, зрозуміло, виставляють ціну в євро.  
  • Програмне забезпечення та сервіси. Левова частка ПЗ та сервісів виробляється на заході, тому й ціни на їхнє ліцензійне встановлення формуються в доларах та євро. Хостинг-провайдери використовують операційні системи, панелі керування, маркетингові та SEO-платформи, а також багато різних інструментів для своєї роботи, створених на заході. Оплата за їхнє використання напряму пов’язана з курсами іноземних валют та їхнім коливанням. 

Як видно, для провайдерів підвищення вартості — вимушений крок, який дозволяє зберегти на рівні якість послуг та вдосконалювати свою технічну базу. Після подорожчання вартість мінімального тарифу хостингу буде коштувати користувачам в середньому 1000 гривень на рік. Річне обслуговування найпопулярнішого українського домену com.ua буде складати в середньому ще 500 гривень.

 

Тэги:   Провайдеры

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: