Дерусифікація українських доменів продовжується: адміністратори та реєстратори об’єднують зусилля / Все новости / Главная

На початку грудня відбулася щорічна онлайн-конференція доменної індустрії UADOM 2022, присвячена 30-річчю українського національного домену UA. Однією з тем конференції стала дерусифікація доменних імен. Ініціативу, запропоновану директором Cityhost.ua Олегом Рівтіним, підтримали присутні адміністратори та реєстратори. 

Історія русифікованих географічних доменів почалася на початку 90-х років разом з появою національної зони UA. Частина доменів для обласних центрів були транслітеровані з російської мови — передусім через те, що на той момент не існувало офіційно затвердженої транслітерації з української. Так з’явилися kiev.ua, kharkov.ua, odessa.ua та інші (загалом 9 доменних зон другого рівня). З часом почали з’являтися аналогічні адреси з українською транслітерацією — kyiv.ua, kharkiv.ua, odesa.ua тощо. Але незважаючи на те, що українські аналоги існують багато років, російськомовні домени переважають у реєстрації. Причому ця різниця може сягати тисяч адрес, а у випадку зі столичним доменом — десятків тисяч. 

На діаграмі можна побачити, що кількість існуючих доменів у зоні kiev.ua станом на 1 листопада 2022 року коливається в межах 38-39 тисяч, тоді як україномовна зона kyiv.ua налічує всього 2000 доменів. 

Український провайдер та реєстратор доменних імен Cityhost.ua запустив ініціативу з дерусифікації доменних імен влітку 2022 року. В той же час директор Олег Рівтін звернувся зі своєї Фейсбук-сторінки до колег-реєстраторів із пропозицією долучитися до кампанії, спрямованої на зменшення російськомовних адрес в українському інтернеті. Він запропонував колегам популяризувати домени з правильною транслітерацією та припинити реєстрацію нових імен в зросійщених зонах. Крім того, була започаткована інформаційна кампанія, завдяки якій в мережі з’явилося більше 50 публікацій, присвячених проблемі.

Втім, така лагідна українізація принесла лише часткові плоди — доменів з правильною транслітерацією стало більше, але й російськомовні зони продовжують стабільно зростати. Тому над вирішенням цього питання потрібно працювати спільно всім українським адміністраторам і реєстраторам доменних імен. 

На конференції було озвучено такий перелік пропозицій: 

  1. Проведення кампаній з популяризації україномовних доменних зон. 
  2. Пропозиція для існуючих клієнтів можливості зареєструвати правильний домен замість зросійщеного. 
  3. Прибрати можливість зареєструвати нові русифіковані домени, але залишити доступним продовження вже існуючих. 
  4. Створити сайт, який допоможе користувачам перевірити, чи не перебуває адреса, яку вони бажають зареєструвати, в русифікованій зоні, та отримати рекомендації з реєстрації україномовного аналогу. 
  5. Створити спільну робочу групу для розробки стратегії українізації доменних імен.

Відео конференції: https://uadom.cctld.ua/?webcast 

Присутні колеги підтримали ідею почати активно працювати над проблемою та створити робочу групу. Важлива думка, яка була озвучена під час обговорення — зробити процес максимально щадним для клієнтів, адже серед них є чимало власників, які багато років інвестували у свої домени. Це означає, що не може бути мови про закриття зросійщених доменних зон, а тільки про поступовий перехід до українських доменів, який може тривати роками. І хоча процес може завершитися не скоро, головне — щоб він розпочався та активно підтримувався компаніями, які працюють з користувачами та надають для них доменні імена. 

 

Тэги:   Провайдеры

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: