Мінцифра та МОН за підтримки ЄС представили перші результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії» / Все новости / Главная

Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство освіти і науки України в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом, представили перші результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії» та підсумки першої чверті 2022-2023 навчального року.

До роботи над «Оновлена інформатика – IT-студії» залучили провідних українських експертів для створення освітнього контенту, ефективного впровадження новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів з 1 по 11 класи. Також залучили представників ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які надали технологічну експертизу у створенні нових тем, яких раніше не було в шкільному предметі «Інформатика», у створенні навчальних відео з експертами, які реально працюють в ІТ.

«Одна з чотирьох стратегічних цілей Мінцифри — це підвищити частку IT-індустрії у ВВП країни до 10%. Ми хочемо, щоб в нашій країні створювались мільярдні компанії, а кількість спеціалістів зросла вдвічі або втричі. Я вірю, що оновлені уроки ІТ-студій з інформатики стануть одним з перших кроків, щоб допомогти учням впевнено увійти в ІТ. Щоб їм було цікаво вчитися, використовувати інтернет для власного розвитку та досягнення цілей. А згодом — створювати в Україні продукти, які стануть відомими у світі», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Проєкт стартував у вересні. Участь у ньому беруть 50 шкіл, 70 вчителів та понад 3 тисячі учнів. Школи відібрали із 405 заявок на участь. Серед них: 28% закладів — із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% закладів — із міст, 26% закладів — з обласних центрів і 12% закладів зі столиці.

«Цифрова освіта є надзвичайно важливою для України. Успіх цифрового суспільства та економіки, а також стійкість цифрової історії успіху України залежатиме від її молоді. Цифрова компетентність є вимогою і правом громадян бути конкурентоспроможними в цифровому суспільстві. Ось чому наша програма EU4DigitalUA продовжує докладати всіх зусиль для підтримки Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти та науки для забезпечення сталого розвитку цифрової освіти в довгостроковій перспективі», – сказав Ремі Дюфло, заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні.

За словами Заступника Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерії Іонан, сьогодні як ніколи потрібно позбутися застарілих підходів: «Ми будемо готувати не лише «користувачів», а «креаторів цифрового контенту». Хочемо, щоб кожен школяр міг створювати цифрові середовища і цифровий контент. Це допоможе йому розвиватися, здобувати і поглиблювати знання. Cаме тому, оновлена інформатика називається — IT-студії».

Проведене опитування серед вчителів пілотних шкіл за результатами першої чверті 2022-2023 навчального року показало, що діти та вчителі із задоволенням користувалися інноваційними освітніми матеріалами, які замінюють підручник на 50-70%.

Контент 73 занять пілотного проєкту у 1-ій чверті складається з:

  • 15 анімованих відео;

  • 8 мотиваційних відео з IT-експертами;

  • 40 інструктивних допоміжних скрінкастів;

  • теоретичних матеріалів;

  • інтерактивних вправ;

  • тестових завдань.

«Для вчителів предмет «Інформатика» є одним із найскладніших у шкільній програмі. Оскільки технології швидко змінюються і вчителям потрібно постійно оновлювати знання та проходити перекваліфікацію, підручники швидко застарівають, а нові актуальні теми з’являються щороку. Наразі підхід до навчання інформатики змінюється з максимальним фокусом на практику, використання сучасних навчальних платформ та цікавих для дітей завдань», – поінформував Дмитро Завгородній, генеральний директор директорату цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України.

EU4DigitalUA сформувала офіс проєкту та залучила найкращих українських та європейських ІТ-фахівців для створення якісного контенту для учнів 1-11 класів. Міжнародні експерти провели дослідження понад десяти навчальних платформ, щоб надати найкращі практики для IT-студій, а також допомогли у створенні рамки цифрової компетентності учнів для визначення знань і навичок, якими мають володіти школярі.

Наступного навчального року, після пілоту, планується масштабувати оновлений курс на всі школи, щоб 4 млн школярів змогли навчатися цифрової грамотності. Курс буде у вільному доступі онлайн для всіх вчителів інформатики та школярів України.

 

Тэги:   Образование

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: