В Україні стартує національний проєкт з навчання лідерів цифрової трансформації / Все новости / Главная

Україна запускає проєкт CDTO Campus. Його мета — забезпечити державу кваліфікованими фахівцями для реалізації цифрових реформ, а також підготувати та підтримати держслужбовців, які працюють у сфері цифрової трансформації.

Цифрова трансформація — це один з пріоритетів держави. Уряд прагне, щоб кожна державна структура, громада, місто могли самостійно керувати процесами трансформації. Для цього потрібні люди з лідерськими здібностями, навичками цифровізації, які здатні ініціювати та втілювати зміни, створювати команди, правильно комунікувати проєкти.

«Україна стала однією з перших країн у світі, яка запровадила посаду CDTO. Зараз 55 заступників із цифрової трансформації працюють у міністерствах, обласних адміністраціях та міських радах. Це люди, які стали драйверами цифрових змін. Нам потрібно більше ефективних менеджерів, які пришвидшуватимуть цифровізацію на національному та регіональному рівнях. Саме тому запускаємо CDTO Campus — місце, де формують цифрових лідерів. Ми розробили програми, які допоможуть вдосконалити знання і навички чинним та майбутнім CDTO», — пояснює Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

CDTO Campus — стратегічний проєкт для України, адже він дасть змогу масштабувати цілі й проєкти Міністерства цифрової трансформації по всій країні. Крім того, його успіх пришвидшить реформи, які прискорять наш європейський вибір.

«Цифрові послуги, розвиток цифрової грамотності, сильна цифрова економіка, безбар’єрний та безпечний цифровий простір — це найближче майбутнє. Станом на 2022 рік в українських органах влади працювали 54 CDTO, але нам потрібно набагато більше лідерів, здатних вести за собою в цифрову еру. Саме тому проєкт CDTO Campus на часі, він забезпечить амбасадорів трансформації  необхідними знаннями та інструментами для модернізації української державної служби через інновації та технології», — заявляє заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Освітній проєкт містить 4 типи навчальних програм: довготривалих, короткотривалих, лідерських та custom programs (Персоналізовані програми). Вони побудовані на міжнародному та українському досвіді. Серед лекторів — професіонали з досвідом у цифровій трансформації держсектору та лідери думок у сфері цифровізації.

До короткотермінових програм входить навчальний курс про основи штучного інтелекту від AI HOUSE — некомерційної організації, яка є частиною екосистеми Roosh. Її головна мета — розбудувати найбільше та найпотужніше AI-ком’юніті в Україні. Курс від Cisco щодо впровадження безпечних цифрових рішень, а також курс про захист персональних даних від проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС.

«CDTO Campus — це каталізатор для інновацій і співробітництва шляхом розширення можливостей нової генерації лідерів цифрової трансформації. Він об’єднуватиме експертів з України і світу, сприятиме обміну досвідом і розвитку навичок, спрямовуючи цифрову трансформацію України до нових вершин», — наголошує Директор GIZ в Україні Даніель Буше.

Проєкт передбачає змішану систему навчання: учасники можуть відвідувати заняття особисто в Києві або долучитися дистанційно. На завершення офлайн-модуля студенти отримують доступ до коротких відеолекцій та інтерактивних завдань у спеціальному мобільному застосунку CDTO Campus.

Кожен модуль — унікальний, з адаптованим змістом та акцентом на практичний досвід. Викладачі використовують різноманітні підходи від провідних практиків, зокрема гостьові лекції та аналіз реальних кейсів.

«Центральним у місії Visa Foundation щодо сприяння інклюзивній економіці в усьому світі є забезпечення того, щоб країни та суспільства загалом могли використовувати потужність цифрової трансформації для покращення добробуту та досягнення більш справедливих результатів. Ми раді співпрацювати з Фондом Східна Європа, щоб допомогти виростити нове покоління фахівців у містах і регіонах по всій Україні, які надалі очолять країну на шляху цифрової трансформації», — сказав президент Visa Foundation Грем Макміллан.

Також у межах лідерської програми, учасники матимуть можливість відвідувати спеціальні інтенсиви в провідних університетах світу. Це дасть їм змогу оновити професійні знання та відкрити нові можливості для розвитку й інновацій. Однією з програм CDTO Campus стане «Shaping the Digital Future» — двомісячна лідерська програма у співпраці з Школою публічної політики Маккорта при Джорджтаунському університеті у Вашингтоні, США.

«Фонд Східна Європа вже вісім років упроваджує цифрові трансформації на національному та місцевому рівнях. Успішність таких проєктів завжди великою мірою залежить від лідерства та спроможності наших партнерів. Там, де є CDTO, зазвичай усе рухається швидко. Там, де CDTO суперпрофі, — надзвичайно швидко. Тож ми дуже зацікавлені в тому, щоб таких суперзірок в Україні більшало, і раді бути долученими до їх навчання», — додає Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

Навчання підійде для новачків та досвідчених держслужбовців цифрової трансформації, а також фахівців з приватного сектору, активістів, волонтерів, громадських діячів та IT-спеціалістів. 

«Відкритість та розуміння принципів, якими керуються розробники й компанії, що працюють із ШІ, важливі для побудови довіри. Проєкт EU4DigitalUA, фінансований ЄС, радий вітати запуск CDTO Campus та підтримати його навчальним курсом про персональні дані та ШІ. Цей курс підкреслює прагнення не лише використовувати технологічні досягнення, а й робити це з особливою увагою до захисту персональних даних», — сказала технічна інституційна координаторка FIIAPP проєкту EU4DigitalUA Марія Гастон Бетран.

Після завершення навчання випускники зможуть стати частиною проєктів, ініційованих Мінцифрою, координувати проєкти за участі множинних інституцій, розумітися на цифровізації, писати цільові програми, комунікувати, презентувати, впливати, знати адміністративні державні процеси, розбиратися в бюджетному процесі, залучати кошти від інвесторів, створювати та масштабувати команди.

Слідкувати за новинами проєкту можна на офіційному сайті проєкту.

CDTO Campus втілюється Фондом Східна Європа, фінансується Visa Foundation, Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) і підтримується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у співпраці з Digitality GovTech Centre of Excellence, під патронатом Міністерства цифрової трансформації України.

 

Тэги:   Дія

Похожие новости
Комментарии

comments powered by Disqus
Мы в социальных сетях: